Hoe verspreidt de straling zich vanaf een zendmast op een flat ?
donderdag, 06 augustus 2009 - Categorie: Veel gestelde vragen
(Bericht oorspronkelijk geplaatst 3 mei 2005, nog steeds actueel).
Een incorrecte weergave van de werkelijkheid is dat de straling van een zendmast zich slechts als een platte ''pannenkoek'' horizontaal zou verspreiden.
Hoewel inderdaad de hoofdrichting nagenoeg horizontaal is, met een lichte hoek (6-8 graden meestal) naar beneden gericht, geeft de zendmast rondom, vooral dichtbij, in alle richtingen ook veel straling.

Beeld 1: Hier ziet u dus dat de bovenste verdieping van de flat aan een zeer krachtig, tot 100% sterkte, elektromagnetisch veld blootgesteld wordt. De bewoners van de paar verdiepingen daaronder krijgen ook nog tussen de 5 en 10% van de oorspronkelijke intensiteit voor hun kiezen.
Het is dan ook geen toeval dat mensen die op de bovenste verdiepingen van flats met zendmasten wonen veel vaker ziek zijn en last hebben van depressies en andere klachten.
Tegelijkertijd blijft het antennebureau volhouden dat de straling zich slechts horizontaal uitbreidt en dat het volkomen veilig is om er recht onder te wonen. Dat is gewoon echt niet waar.
De straling neemt pas vanaf 400 meter noemenswaardig af en toevalligerwijs is dat exact de grens waarop mensen veel minder klachten hebben vergeleken met de mensen die binnen die 400 meter grens wonen. Zie de epidemiologische studies op Onderzoeken/83 en trek uw eigen conclusies.
Zie voor meer details www.milieuziektes.nl/Pagina12d.html .
N.B. de stralingsbundel van een enkele zender is 120 graden breed. Staan er drie zenders op het dak, dan wordt dus rondom, 360 graden, in alle richtingen gestraald.
Staan er nog meer zenders opgesteld dan kunt u de stralingsblootstellingen van de verschillende zenders bij elkaar optellen. Details: Veel%20gestelde%20vragen/36
Vanuit de bevolking komen er ook steeds meer berichten dat mensen die recht onder zendmasten wonen ziek worden. Zie o.a. Verhalen/163 en Verhalen/75 .

Beeld 2: Stralingsbeeld van een sektorantenne (GSM basisstation) van boven gezien, gemeten aan de grond. Normaal zitten er drie sektorantennes op een mast, maar in dit voorbeeld gaan we even uit van 1 stuk. De hoogste stralingsbelasting bevindt zich in het oranje elipsvormige gebied, oftewel, daar waar de straling in aanraking met de grond komt. Dat is ongeveer 150 tot 250 meter van de zendmast verwijderd. Bron: www.gigaherz.ch/598/ .

Beeld 3: Hetzelfde stralingsbeeld, maar nu driedimonsionaal van de zijkant weergegeven. Typisch is de licht naar beneden gerichte stralenbundel. De dalingshoek van een sektorantenne (bassistation) bedraagt meestal -6 tot -8 graden.

Beeld 4: Hier zijn drie sektorantennes (basisstations) van drie verschillende providers aanwezig op het zelfde dak. De zenders zijn zichtbaar als groene rechthoeken op het winkelgebouw. De hoofdstraalrichtingen zijn naar linksboven, naar rechtsboven en naar rechtsonder. Let op de kleuren (zie tabel beeld2). De ''Messorte'' zijn de plekken waar metingen verricht zijn: Op alle drie de plekken zijn de waarden hoger dan 10.000 uW/m2.
Zie over dit onderwerp ook:
www.milieuziektes.nl/Pagina12d.html .
Lees verder in de categorie Veel gestelde vragen | Terug naar homepage | Lees de introductie