Klacht indienen bij ConsuWijzer

donderdag, 01 oktober 2015 - Categorie: Reacties

Bron: www.consuwijzer.nl/klacht-indienen-bij-consuwijzer
29 sept. 2015

Voorbeeldbrief van Judith Jobse, met ons commentaar dat het zeker nuttig is een klacht in te dienen zoals in onderstaand voorbeeld.


''Beste heer/mevrouw,

Ik wil weten wie er bij de overheid aansprakelijk kan worden gesteld (naam, functie) als er in de toekomst wetenschappelijke consensus komt over dat elektromagnetische velden afkomstig van o.a. mobiele telefoons, draadloos internet en zendmasten (hoogfrequente straling) negatieve biologische effecten kunnen hebben.

Er zijn reeds duizenden wetenschappelijke onderzoeken die biologische effecten aantonen: het bewijs is dus al geleverd. Er is wereldwijd echter nog geen consensus over de bewijslast omdat er ook legio onderzoeken zijn die geen effecten aantonen. De vraag is dus niet of er wetenschappelijk bewijs is, want dat is er, maar hoe de Nederlandse overheid de tegenstrijdige uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek beoordeelt en er beleidsmatig op reageert.

De Raad van Europa heeft in resolutie 1815 overheden reeds geadviseerd om redelijkerwijs maatregelen te nemen om blootstelling aan elektromagnetische straling te verminderen, in het bijzonder voor kinderen en jongeren. De WHO heeft in 2011 elektromagnetische velden van mobiele telefoons al aangeduid als 'mogelijk kankerverwekkend' (categorie 2B). In mei dit jaar hebben meer dan 200 wetenschappers een appel aangeboden aan de WHO en VN om mens, dier en natuur te beschermen tegen de effecten van elektromagnetische straling. Landen om ons heen nemen reeds voorzorgsmaatregelen, maar bij de Nederlandse Overheid blijft het stil omdat de Gezondheidsraad aangeeft dat er geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen gezondheidsproblemen en blootstelling aan elektromagnetische velden.

De overheid neemt daardoor geen maatregelen, zelfs niet het inlichten van burgers over de wetenschappelijke onzekerheid over deze kwestie. Hierdoor kunnen burgers geen bewuste keuzes maken en voorzorgsmaatregelen nemen indien ze dat wenselijk achten. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking verkeert op dit moment in de veronderstelling dat elektromagnetische velden geen of verwaarloosbare (negatieve) effecten hebben op de gezondheid en dat alle toepassingen in huis met draadloze technologie zoals mobieltjes, tablets, draadloos internet etc, onbeperkt gebruikt kunnen worden, ook door kinderen. Want 'als het niet veilig was zou de overheid het niet toestaan'.

Ik vind dan ook dat de Nederlandse overheid in gebreke blijft met het voorlichten van haar burgers: zolang er wetenschappelijke onzekerheid is heeft de overheid mijns inziens de plicht haar burgers in te lichten over de mogelijke effecten van elektromagnetische straling zodat burgers bewuste keuzes kunnen maken en gezondheidsproblemen en gezondheidsschade kunnen voorkomen.

Ik wil weten wie er bij de overheid aansprakelijk kan worden gesteld (naam, functie) voor een niet adequate reactie van de overheid op de wetenschappelijke onzekerheid over de gezondheidseffecten van elektromagnetische straling, voor het verzuimen van het voorlichten van de burgers over mogelijke gezondheidsrisico's, voor de gezondheidsproblemen die daardoor mogelijk zijn ontstaan en voor gezondheidsschade die daardoor mogelijk is opgetreden.''



Lees verder in de categorie Reacties | Terug naar homepage | Lees de introductie