MONET beschuldigt zieke mensen van sensatie

donderdag, 16 november 2006 - Categorie: Reacties

Zieke mensen, die een relatie ontdekken tussen hun klachten en de elektromagnetische straling, vertellen sensatieverhalen - vindt MONET.

16 november 2006

MONET, de brancheorganisatie van mobiele netwerkoperators, heeft een brief gestuurd aan alle burgemeesters en wethouders in Nederland, waarin de mensen die ziek worden van de elektromagnetische velden van onder andere zendmasten en mobiele telefoons, beschuldigd worden van 'sensatieverhalen'.

Mensen die nauwelijks nog in slaap kunnen komen, met een brandende huid, hoofdpijn, duizeligheid, opgejaagdheid en allerlei andere gezondheidsklachten worden in de brief door MONET feitelijk afgeschilderd als fantasten. MONET richt zich daarbij niet tot die mensen zelf, zodat zij zich kunnen verdedigen (voorzover zij niet te ziek zijn), maar maakt deze mensen zwart in een brief aan de burgemeesters en wethouders.

MGM, Meldpunt Gezondheid en Milieu, is in de bres gesprongen voor de mensen die ziek zijn en een relatie met de elektromagnetische straling hebben geconstateerd, bijvoorbeeld doordat zij zich op een plek met minder straling beter voelen of doordat de klachten voorbijgaan als zij hun dect-telefoon en wlan-netwerk uitgezet hebben en geen mobiele telefoon meer gebruiken.

Onderstaande brief heeft MGM aan de burgemeesters en wethouders gestuurd. STOPUMTS is het uiteraard helemaal met MGM eens. De grootste voorzichtigheid is geboden met de elektromagnetische straling van antennes voor draadloze communicatie - te beginnen met UMTS!

---- Brief van MGM aan de burgemeesters en wethouders ------

Bunnik, 10 november 2006

Geacht College van Burgemeester en Wethouders,

Onlangs bent u per brief benaderd door MONET, de brancheorganisatie van Mobiele Netwerkoperators Nederland. Het Meldpunt Gezondheid en Milieu (voordien MNGM) voelt zich verplicht u hierop een reactie te geven. De brief, waarin het belang van de uitrol van het UMTS-netwerk wordt uitgelegd en gepromoot, is naar onze mening niet feitelijk en ronduit tendentieus, met name daar waar met de term ‘sensatieverhalen' de mensen met serieuze gezondheidsklachten geen recht wordt gedaan. In bijgaande toelichting (bijlage 3) geven wij u puntsgewijs aan waar de brief van MONET (3b-LGlgb/1005 van 5 oktober 2006) de lezer op het verkeerde been zet.

Het Meldpunt Gezondheid en Milieu dat al jaren gezondheidsklachten registreert, waarvan mensen denken dat deze met milieufactoren te maken hebben, heeft een bestand opgebouwd van gezondheidsklachten die verband zouden houden met hoogfrequente elektromagnetische velden. (zie Bijlage 1 voor de verdeling van de gezondheidsklachten). Ook in Duitsland en Frankrijk zijn inventarisaties gedaan, die eenzelfde patroon van gezondheidsklachten te zien geven. (zie Bijlage 2) De meldingen komen vaak van mensen met bepaalde gevoeligheden, die dan ook nog ongunstig wonen t.o.v. masten in hun omgeving. Deze gevoeligheden kan men altijd al gehad hebben, maar kunnen ook verworven zijn door het langdurig werken met apparatuur die van RF-straling gebruik maakt of deze emitteert. De bevolking wordt sinds ongeveer 8 jaar in toenemende mate op het werk en ook thuis blootgesteld aan vele frequenties en een hogere veldsterkte dan vroeger.

Veel is bekend over de rol van biochemische processen in een levend organisme en over de effecten van gifstoffen. Er is echter regulier wetenschappelijk nog een groot gebrek aan kennis van de rol van biofysische processen, die boodschapperfuncties in het levende organisme vervullen en het belang daarvan, laat staan dat effecten van frequenties van buitenaf kunnen worden aangetoond. Daarom is het ook niet te verwachten dat op korte termijn een eenduidig biologisch werkingsmechanisme wordt gevonden. Voorzichtigheid is dus op z'n minst geboden.

Wij hopen dat u als gemeentebestuur het voorzorgsprincipe zal hanteren in uw besluitvorming omtrent de vergunningverlening en -handhaving voor UMTS-antennes en dat u gezondheidsklachten van burgers altijd in eerste instantie serieus neemt en toetst aan de feitelijke lokale omgevingsfactoren. De (geanonimiseerde) klachtengegevens uit de databank van het MGM staan eenieder hiervoor ter beschikking.

Hoogachtend,
F. Raaphorst
(directeur MGM)

Bijlagen:
1. Verdeling gezondheidsklachten gemeld i.v.m. GSM/UMTS-antennes t/m 2004
2. Wat hebben wij aan het Zwitserse ETH onderzoek: Blootstelling aan UMTS-achtige velden, welbevinden en cognitieve prestatie?
3. Toelichting
------------------------------------------------------------------------------------------



Lees verder in de categorie Reacties | Terug naar homepage | Lees de introductie