Geplaatst in het Eindhovens Dagblad (rubriek opinie) 13-11-2018
dinsdag, 13 november 2018 - Categorie: Reacties
Ook consument kan CO2-uitstoot verminderen
In hun artikel ‘Nederland, loop voorop, verklaar CO2 de oorlog’ (ED Opinie 10 november) noemen Camiel Wammes en Johannes Wegdam een aantal maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Niet genoemd wordt dat ons ‘digitale leven’ ook enorm veel en steeds meer energie verbruikt.
In een artikel in Vrij Nederland (december 2017) schreef Evert Nieuwenhuis hierover en hij haalde een paar voorbeelden aan.
Eén uur per week video-streamen kost op jaarbasis meer energie dan twee koelkasten op jaarbasis. Het energiegebruik van alle ICT is circa 12 procent van het mondiale gebruik.
Hoe meer mensen een smartphone hebben, hoe meer stroomvretende datacenters, zendmasten en internethubs nodig zijn om in de behoefte te voorzien.
Jaarlijks groeit de elektriciteitsvraag van de ICT-sector netto met 7 procent.
Nieuwenhuis schreef dat het einde van onze honger naar snel draadloos internet -dat meer elektriciteit vraagt dan bedraad - blijft groeien. Ook het internet of things zal steeds meer elektriciteit vergen.
Ontwikkelingslanden
Ik ben het met Wammes en Wegdam eens dat de overheid drastische maatregelen moet treffen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Maar ook de consument kan daaraan bijdragen, onder andere door minder te consumeren, minder vlees te eten, minder te vliegen en minder met de smartphone bezig te zijn.
Niet alleen voor de volgende generaties maar ook voor ontwikkelingslanden die geen geld hebben om verregaande maatregelen te treffen om de zeespiegelstijging het hoofd te bieden.
Eke Vriens,
Knegsel
Lees verder in de categorie Reacties | Terug naar homepage | Lees de introductie