Geplaatst in Eindhovens Dagblad (rubriek Opinie) op 12 oktober 2018

vrijdag, 12 oktober 2018 - Categorie: Reacties

Geplaatst in Eindhovens Dagblad (rubriek Opinie) op 12 oktober 2018, naar aanleiding van een debat over de toekomst van ‘Eindhoven Airport’:

Van Geel sloeg de plank al eerder mis

Dat er bij omwonenden wantrouwen is over de uitkomst van het Airport-debat (ED 11 oktober) is begrijpelijk. Zeker als Pieter van Geel de zaak in handen heeft.
Al in 2006 heeft hij de plank volkomen misgeslagen. Na een ondeugdelijk uitgevoerd onderzoek waartoe de regering opdracht had gegeven om vast te stellen of elektromagnetische straling van mobiele communicatie schadelijk is voor de gezondheid, liet toenmalig staatssecretaris Van Geel weten dat ‘ondubbelzinnig blijkt dat er geen gevolgen voor de gezondheid zijn aan te tonen’. Gemeenten die tot die tijd weigerden zendmasten te laten plaatsen konden daarna zonder scrupules hun toestemming geven. Dat ’het oliemannetje van het Kabinet’ (ED 6 oktober) door zijn uitspraak veel slachtoffers heeft gemaakt, ach, daar maakt de overheid zich niet druk om.
Ook andere schadelijke milieuzaken zijn in het nieuws geweest: Q-koorts, kankerverwekkende verf bij defensie, aardbevingen in Groningen. In alle gevallen was er sprake van ontkenning van verantwoordelijkheid van overheidszijde. Dit alles om economische en industriële belangen niet te schaden.
Het is niet te hopen dat de omwonenden van Eindhoven Airport die nu al last hebben van geluidshinder en/of de uitstoot van schadelijke stoffen over een half jaar te horen krijgen dat de groei van de luchthaven toch doorgaat. En wie gelooft er nou in een krimpscenario?

Eke Vriens
KnegselLees verder in de categorie Reacties | Terug naar homepage | Lees de introductie