Winterbijeenkomst EHS'ers in witte zone stralingsarme camping in Bant (NO-polder)

donderdag, 29 december 2011 - Categorie: Oproepen

Op 13 dec 2011 ontving Stopumts onderstaande informatie. Het begin van een Witte Zone in Nederland?

--------------------------------------------------------------------

Stralingsarme camping in Bant
Camping De Veenkuil in Bant, in de Noord-Oostpolder, is bereid om haar terrein speciaal voor deze winter open te stellen voor mensen met EHS. Een uitnodiging voor iedereen om het uit te proberen, of er deze winter te verblijven. Een gezamenlijk winterfeest met open vuur & barbecue wordt georganiseerd op donderdag 29 december. Kom erbij!

Deze zomer verbleven 5 EHS-sers op een stralingsarme camping in Zeewolde, in tenten en caravans. Het was hun enige toevluchtsoord. Thuis was het voor de mensen niet meer uit te houden wegens de EHS-klachten. Alleen voor de post, de was en familiebezoek reed men af en toe heen en weer. Helaas moest deze camping sluiten omdat de infrastructuur niet op vorst is ingericht. Freek van den Hengel ging samen met Stichting EHS op zoek naar een alternatief. Bant lijkt zo’n geschikte locatie te zijn.

Natuurcamping
Camping De Veenkuil is één van de weinige natuurcampings van Staatsbosbeheer die ingericht is om ’s winters open te blijven, maar gesloten is voor publiek tot 1 april. De oppervlakte is 1,2 ha. en het heeft 29 staanplaatsen. Het ligt aan een prachtig meer, omzoomd door het Kuinderbos. Het terrein bestaat uit een groot grasveld met bomen in het midden, en een aantal kleinere velden. Er is een speeltuin met trampoline en een grote overdekte vuurplaats. Beheerder Harco Bergman heeft het toiletgebouw opgeknapt. Het beheer is duurzaam, zo wordt er geen gebruik gemaakt van chemische middelen bij schoonmaak en onderhoud van het terrein.

Bij de ingang van het terrein staat het kantoor van de boswachter (zonder Wifi of DECT) met een telefoon aan een draad, die door EHS-ers gebruikt mag worden. Ook is er een koelkast voor ieders gebruik. Indien gewenst wordt een overdekte ruimte bij het hoofdgebouw ingericht als gemeenschappelijke ruimte met licht en picknicktafel. Op het terrein wordt een speciaal gedeelte ingericht voor EHS-ers, dat bij succes ook in de zomer vrijgehouden zal worden van EMV’s. Mensen zijn vrij om te staan waar ze willen. Zo kan er worden gekozen voor wel of geen stroom beschikbaar.

Meetwaarden
Twee meetspecialisten hebben een nauwkeurige veldmeting verricht. Hieronder verkort de resultaten (met dank aan Marcel Honsbeek e.a.):

1) “De meetwaarden op de camping, voor wat betreft de hoogfrequente EM wisselvelden zijn minder dan 0,0025 µW/m2 en blijven ver onder de Duitse SBM2008 richtlijn van 0,1 µW/m2 voor lange duur-belasting ’s nachts.

2) De gemeten laagfrequente elektrische en magnetische wisselvelden op deze camping zijn zeer laag te noemen: 0,1 nTesla in het gebied van 50 Hz – 400 kHz. Dat is ver onder de SBM2008 richtlijn voor 's nachts van 20 nTesla.

3) De elektrische wisselvelden op deze camping zijn ook zeer laag, 0,3 V/m. Dit komt doordat er geen bebouwing met elektrische bekabeling in de buurt aanwezig is van de kampeerplek.
Deze meetwaarden liggen onder de SBM2008 richtlijn voor 's nachts van 1 V/m.
Kortom: Deze camping lijkt een ideale plek voor mensen met EHS om eens een aantal weken uit te rusten en goed te slapen”. Ook Freek is het er - met nog een zeer gevoelige EHS-er - prima bevallen.

Kosten
De camping kost in totaal € 8,05 per persoon per dag in de winter. € 2,60 voor ieder persoon erbij. Voor een caravan moet voorlopig (helaas nog) zelf worden gezorgd. We houden ons aanbevolen als mensen een caravan wil uitlenen of verhuren voor een klein bedrag!

Witte zones in Nederland
Stichting EHS overlegt regelmatig met het Kennisplatform EMV. Hulp aan EHS-personen door het creëeren van zogenaamde witte zones in Nederland, met structureel lage EMV-blootstellings-waarden, is een actueel bespreekpunt. Ook in dit opzicht is het van belang dat onze ‘EHS-vluchtelingen’ gezamenlijk zichtbaar blijven en een stem krijgen naar de overheid en de telecombedrijven toe.

Winterbijeenkomst 29 december
Marcel Honsbeek en Carolien Schooneveld staan met hun gezinnen op de camping, enkele dagen tussen kerst en oud en nieuw. Wij vinden het gezellig als meer mensen, liefst ook meerdere dagen, aanschuiven. Een overdekte ruimte of een tent wordt geregeld, indien nodig. Het winterfeest houden we op donderdag 29 december, van 12:00 ’s middags tot in de avond. We hopen vele EHS-bekenden en nieuwe mensen te ontmoeten.

Aanmelden voor het samenzijn en voor de BBQ op 29 december kan via: administratie@StichtingEHS.nl of telefonisch via de beheerder Harco (vaste nummer zie onder - spreek indien nodig voicemail in) t/m dinsdag 27 december. We geven de definitieve BBQ-bestelling op de dag zelf door om ca. 12:00 u; de kosten worden hoofdelijk omgeslagen en afgerekend (ca. € 11,-pp). Eigen eten meenemen mag ook.

Contact
Camping De Veenkuil, Hopweg 21, 8314 PX Bant. Beheerder Harco Bergman is op de meeste werkdagen en vaak ook in het weekend op het terrein aanwezig en aanspreekbaar. Hij stelt het op prijs dat bezoek of bezichtiging even wordt aangekondigd op: H.Bergman@staatsbosbeheer.nl of tel: 0527-231706. Bij geen gehoor: 06-54957406. NB: Mobiele telefoons worden op het EHS-gedeelte (ook deze dag) niet toegelaten. En tenslotte: vergeet niet om je warm aan te kleden!Lees verder in de categorie Oproepen | Terug naar homepage | Lees de introductie