Brussel: Secr. Cie EMV gaat in debat over schadelijkheid straling draadloze technologie.

donderdag, 10 maart 2011 - Categorie: Oproepen

Bron: Gezondheid.be maart 2011

SCIENCE BAR BRUSSEL NODIGT U UIT…

…Is alles rondom ons gevaarlijk en giftig?

“Let me tell you ‘bout the birds and the bees’ over elektrosmog en
elektromagnetische overgevoeligheid’’

Intro

Toegenomen stress en agressie, vreemde ziektepatronen, steeds meer kankers. Worden we allemaal langzaam ziek en is er een verband met onze leefomgeving? Is er een verband met GSM-straling of de hoogspanningslijn in de buurt? Over dit thema debatteren op donderdag 10 maart wetenschappers, politici en actievoerders tijdens de Science Bar Brussel.

Deze laatste tijd hebben de media al heel wat aandacht besteed aan dit onderwerp. Echter, vaak kwam slechts één kant aan bod, waardoor de discussie verwordt tot een tussen believers en non-believers.

Tot op heden bestaat er dan ook geen wetenschappelijke consensus over de mogelijke gevolgen van elektromagnetische gevoeligheid. Valt er niets te bewijzen, of worden de wetenschappelijke studies beïnvloed door de geldschieters?Nemen we best het zekere voor het onzekere en keren we terug naar een leven zonder GSM, Draadloos internet, digitale radio en televisie, draadloze toetsenborden en muizen, draadloze muziekinstallaties en hoofdtelefoons, Wii, Xbox Kinect…
Een draadloos dilemma?

Het antwoord op 10 maart aan de toog van het Rits café in de Dansaertstraat in hartje Brussel. Science Bar Brussel is méér dan een debat. Het is ‘tussen pot en pint’ wetenschap beleven en biedt de gelegenheid met wetenschap en wetenschappers in contact te komen in een informele omgeving. Elke maand schotelt Science Bar Brussel u een hot issue voor, met een wetenschappelijke insteek.

PANEL
Jan Allein is werkzaam in de CAF-DCF van het Rode kruis als specialist immunologie en stolling. Binnen de werkgroep Beperk De Straling is hij de coördinator en woordvoerder en dit sinds de oprichting een 6 tal jaar geleden. De werkgroep BDS staat permanent in contact met wetenschappers en experts in binnen- en buitenland en heeft als taak de bevolking, de pers en de politici kritisch te informeren en te sensibiliseren over de effecten van EMF op de gezondheid. BDS is momenteel de is momenteel de enige werkgroep in Vlaanderen die deze informatie aanbied.

E. van Rongen studeerde Biologie aan de Universiteit van Leiden, is radiobioloog en secretaris van de (Cie. EMV- red stopumts) Gezondheidsraad in Den Haag. In 1987 werd de Raad voor Gezondheidsonderzoek ingesteld met als opdracht te adviseren over het gezondheidsonderzoek, de medische technologie en de onderzoeksinfrastructuur. Advisering over het gezondheids(zorg)onderzoek maakt sinds kort ook deel uit van de wettelijke taakomschrijving van de Gezondheidsraad. Hij is lid van de ‘International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection’

Els Ampe is fractievoorzitter voor Open Vld in het Brussels parlement en gemeenteraadslid in Brussel Stad (Brussel, Laken, Neder-Over-Heembeek, Haren).
Ze is kernlid van de denktank Liberales en voorzitter van het Willemsfonds Laken.
‘Het lijkt erop dat Brussel de innovatieve trein dreigt te missen en de schuldige is haar eigen regelgeving. De strenge gsm-stralingsnorm van 3 V/m zorgt er namelijk voor dat vele applicaties bij mobiel internet onbruikbaar zijn.’

Hermes Sanctorum is een Vlaams politicus voor Groen!. Hij vertegenwoordigt zijn partij sinds 2009 in het Vlaams Parlement. Hij is bio-ingenieur en doctoreerde op dioxines in 2009 aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij vijf jaar actief was als wetenschappelijk onderzoeker. Hermes Sanctorum heeft een decreetvoorstel ingediend over alle soorten niet-ioniserende straling, van hoogspanningslijnen tot GSM-zendmasten: “Er moet een duidelijk kader komen voor alle soorten straling. In ons ingediend decreetvoorstel is ook aandacht voor hoogspanningslijnen. Hierin wordt, vanuit het voorzorgsprincipe, voorgesteld om hoogspanningslijnen op voldoende afstand van woningen en zoveel mogelijk ondergronds aan te leggen. Na waarschuwingen is het tijd voor actie.”

Xavier Dekeuleneer, Corporate Social Responsibility Manager – EMF Belgacom Group,volgt reeds 4 jaar het wetenschappelijk onderzoek en de communicatie rond EMF en gezondheid op (alle draadloze toepassingen)


Contact:
Audrey Van Scharen
avschare@vub.ac.be
R&D - Wetenschapscommunicator - Events
Vrije Universiteit Brussel
Gebouw M, Bureau 401 A
Pleinlaan 2, 1050 Brussel
Tel: 02/629.13.68

Voor het originele bericht zie:
www.gezondheid.be/INDEX.cfm?fuseaction=art&art_id=8693 .

De aanvangstijd is om 18.00. Gratis Toegang!
Zie ook:
www.sciencebarbrussel.be/Science_Bar_Brussel/Editie_5.html .Lees verder in de categorie Oproepen | Terug naar homepage | Lees de introductie