Amsterdam: Debat ''democratie, technologie en risico''over plaatsing zendmasten

dinsdag, 16 februari 2010 - Categorie: Oproepen

Democratie, technologie en risico

Debat in Spui 25, te Amsterdam, dinsdag 16 februari 2010, 17.00 tot 19.00 uur

Met: Christian Bröer, Jan Willem Duyvendak, Frans Brom, Ad Lagendijk,
Leiding: Maarten Huygen

Op 16 februari 2010 organiseert het NWO-programa Omstreden Democratie in samenwerking met Spui 25, het politiek-culturele centrum van de UvA, een debat over democratie, technologie en risico. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Onderwerp
Telefoonmasten, nanotechnologie, CO2-opslag, kernenergie… Allemaal technologische innovaties met een maatschappelijk of economisch belang, waarvan nog niet onomstotelijk vaststaat hoe groot de risico’s zijn. Die onzekerheid maakt dat actiegroepen en lokale politiek vaak in het geweer komen als deze technologieën worden toegepast, ook al oordeelt de overheid dat ze veilig genoeg zijn. De overheid staat voor een dilemma: natuurlijk verdienen burgers het om serieus genomen te worden in hun angsten, maar zonder innovatie is er geen vooruitgang. Hoe gaat een gezonde democratie om met weerstanden van burgers tegen technologieën met onzekere risico’s?

Programma
Prof.dr. Jan Willem Duyvendak en dr. Christian Bröer (beiden socioloog aan de UvA) presenteren hun analyse van de manier waarop de overheid omging met protesten van burgers tegen de plaatsing van telefoonmasten. Op grond hiervan doen zij aanbevelingen voor wat overheden die een nieuwe technologie willen toepassen moeten doen en laten. Dr. Frans Brom en prof.dr. Ad Lagendijk reageren hierop. Daarna is er gelegenheid tot discussie. Moderator is Maarten Huygen, chef opinie van NRC Handelsblad.

Christian Bröer
Dr. Christian Bröer is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verdiept zich in de vraag hoe sociale en politieke processen de subjectieve ervaring van een probleem mede bepalen.

Jan Willem Duyvendak
Prof.dr. Jan Willem Duyvendak leidt de leerstoelgroep algemene sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde filosofie en sociologie en is onder andere gespecialiseerd in de sociologie van beleid.

Frans Brom
Dr. Frans Brom is van huis uit ethicus en werkt als hoofd technology assessment bij het Rathenau Instituut. Hij bestudeert de betekenis van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen voor de samenleving en de rol die instituties en politieke deliberaties spelen bij de invoering hiervan.

Ad Lagendijk
Prof.dr. Ad Lagendijk is natuurkundige en won in 2002 een Spinozaprijs. Hij is verbonden aan het FOM-Instituut voor Atoom en Molecuulfysica, waar hij het gedrag van fotonen onderzoekt. Lagendijk heeft daarnaast vele populair-wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, onder andere als columnist voor De Volkskrant en als blogger.

Maarten Huygen
Mr. Maarten Huygen werkte onder meer als commentator en correspondent voor NRC Handelsblad. Daar is hij momenteel chef van de opinieredactie.

Aanmelden
Toegang tot dit programma is gratis. Wel dient u zich van tevoren aan te melden via www.spui25.nl .



Lees verder in de categorie Oproepen | Terug naar homepage | Lees de introductie