Op maandag 22 oktober wordt de film Ubiquity (alomtegenwoordigheid) op de tv uitgezonden

maandag, 22 oktober 2018 - Categorie: Oproepen

De aankondiging van de VPRO:
www.vpro.nl/programmas/2doc/2018/ubiquity;jsessionid=9B05C7153EAD501739CF8E04CCBD60B1
of
www.vpro.nl/programmas/2doc/2018/ubiquity

en eerder verstuurd:

De onderstaande tekst stuur ik (Eke Vriens) naar een aantal weekkranten in de hoop dat deze film door velen wordt bekeken. Een goede gelegenheid om de gezondheidsrisico’s te laten zien van draadloze communicatie. Misschien een idee voor anderen? Je kunt daarvoor de onderstaande tekst gebruiken. Ik stuur de tekst volgende week vrijdag en dan wordt die er de week erop geplaatst. Ik heb de ervaring dat het meestal wel geplaatst wordt:

‘Ubiquity, een film van de VPRO, 22 oktober op tv
Op maandag 22 oktober wordt de film Ubiquity (alomtegenwoordigheid) op de tv uitgezonden. In deze film laat Bregtje van der Haak, de regisseur, het leven zien van drie ballingen van de draadloze wereld. Zij kunnen niet tegen de straling van zendmasten, wifi, smartphones enz.

Eén van hen is Per Segerbäck, een Zweedse ingenieur die bij telecombedrijf Ericsson aan de wieg van de smartphone stond en nu 18 jaar in de bossen leeft. Hij is gefilmd met een ouderwetse Bolex camera, die met de hand wordt aangezwengeld omdat zijn lichaam de straling van een digitale camera niet verdraagt. Verder worden de Nederlandse Anouk en de Japanse Asaka gefilmd die op zoek zijn naar een veilige plek in deze wereld waarin bijna niet te ontkomen valt aan de straling van zendmasten, wifi en smartphones.

Maar niet alleen deze drie mensen zijn ziek door straling. Een schatting is dat 3% tot 5% er al last van heeft, het gaat in Nederland om meer dan een half miljoen mensen. De meesten weten echter niet waar hun klachten vandaan komen. Iedereen kan door deze straling ziek door worden. De klachten kunnen zijn: slapeloosheid, concentratieproblemen, hoofdpijn extreme vermoeidheid, tinnitus (oorsuizen), hartritmestoornissen, huidproblemen, enz. De WHO (World Health Organization) heeft deze straling ingedeeld in de categorie ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Niet alleen Per, Anouk en Asaka zijn op zoek naar een stralingsarme plek, maar velen met hen. Helaas worden die plekken steeds zeldzamer.
Op de site www.stopumts.nl staat veel informatie over dit onderwerp.
De film, onlangs vertoond in het Natlab in Eindhoven, toont ons een ander perspectief dan de verleidelijke beelden in reclames voor smartphones en slimme apparaten. Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van deze elektrogevoeligen? Zijn zij misschien de kanaries in de kolenmijn? In Ubiquity wordt elektrische straling pijnlijk hoorbaar en voelbaar.’Lees verder in de categorie Oproepen | Terug naar homepage | Lees de introductie