'Monarchvlinders beschikken over magnetisch kompas'

zondag, 29 juni 2014 - Categorie: Onderzoeken

Bron 1: www.nu.nl/wetenschap/3811667/monarchvlinders-beschikken-magnetisch-kompas-.html .
25 juni 2014


Monarchvlinders beschikken over een soort ingebouwd magnetisch kompas, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Als de vlinders in de herfst van de Verenigde Staten naar Mexico migreren, navigeren de dieren vooral met behulp van de zon.
Maar bij hevige bewolking oriënteren de dieren zich waarschijnlijk op de zuidpool met speciale eiwitten in hun lichaam, die gevoelig zijn voor magnetische velden.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
www.nature.com/ncomms/2014/140624/ncomms5164/full/ncomms5164.html .

Magnetisme
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door migrerende monarchvlinders te vangen en los te laten in schemerige ruimtes met kunstmatige magnetische polen. De dieren reageerden sterk op het magnetisme. Ze pasten hun vliegrichting aan als de magnetische polen werden verplaatst.
Dit gedrag kan worden verklaard aan de hand van cryptochromen, specifieke eiwitten in het lichaam van de dieren waarvan eerder is aangetoond dat ze soms reageren op magnetische velden.

Zonlicht
Het is al langer bekend dat monarchvlinders overdag navigeren met behulp van zonlicht. De antennes van de dieren bevatten lichtgevoelige cellen waarmee ze zich kunnen oriënteren op de zon.
Als er te weinig zonlicht is, schakelen de dieren waarschijnlijk over op hun magnetisch kompas. Bij volledige duisternis vliegen de dieren niet.
De magnetische eiwitten hebben ook een klein beetje zonlicht nodig om te kunnen functioneren.

Bescherming
De trek van vele miljoenen monarchvlinders vanuit de Verenigde Staten naar Mexico is één van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld. Het aantal vlinders is de laatste decennia echter teruggelopen van een miljard naar 35 miljoen.
Volgens hoofdonderzoeker Steven Reppert kunnen de nieuwe bevindingen helpen bij de bescherming van de diersoort. ''De monarchvlinder wordt op dit moment bedreigd door klimaatverandering en het aanhoudende verlies van geschikte gebieden om te overwinteren'', verklaart hij op de nieuwssite van de universiteit van Massachusetts.
''Een kwetsbaarheid die we ook in overweging moeten nemen, is de potentiële verstoring van het magnetisch kompas van de dieren door elektromagnetische geluiden die wordt opgewekt door apparatuur van mensen'', aldus Reppert.

Bron 2, de oorspronkelijke publicatie:
www.nature.com/ncomms/2014/140624/ncomms5164/full/ncomms5164.html .
24 juni 2014

A magnetic compass aids monarch butterfly migration


Patrick A Guerra, Robert J Gegear & Steven M Reppert
Nature Communications 5, Article number: 4164 doi:10.1038/ncomms5164
Received 06 April 2014 Accepted 19 May 2014 Published 24 June 2014

Abstract• Introduction• Results• Discussion• Methods• Additional information• References• Acknowledgements• Author information

Convincing evidence that migrant monarch butterflies (Danaus plexippus) use a magnetic compass to aid their fall migration has been lacking from the spectacular navigational capabilities of this species. Here we use flight simulator studies to show that migrants indeed possess an inclination magnetic compass to help direct their flight equatorward in the fall. The use of this inclination compass is light-dependent utilizing ultraviolet-A/blue light between 380 and 420 nm. Notably, the significance of light <420 nm for inclination compass function was not considered in previous monarch studies. The antennae are important for the inclination compass because they appear to contain light-sensitive magnetosensors. For migratory monarchs, the inclination compass may serve as an important orientation mechanism when directional daylight cues are unavailable and may also augment time-compensated sun compass orientation for appropriate directionality throughout the migration.

Voor het volledige artikel zie bovenstaande link



Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie