Scholierenwerkstuk over de invloed van WLAN-straling op de ontwikkeling van meelwormen

maandag, 18 februari 2013 - Categorie: Onderzoeken

Een zeer goed geschreven verhaal van de gymnasiaste Caroline Schick, uit Borken (Duitsland) die één groep meelwormen, die zich ontwikkelden tot poppen en kevers, heeft blootgesteld aan niet-thermische WLAN straling en een tweede controlegroep niet. Enkele belangrijke resultaten zijn dat de kevers uit de bestraalde groep bijna allemaal lichamelijke gebreken vertoonden, die de kevers in de andere groep niet hadden. Ook gingen er van de bestraalde kevers meer dan 40% dood en bij de niet bestraalden 5%. Andere factoren, zoals voedsel en temperatuur waren bij de twee groepen gelijk. De kwaliteit van dit verhaal zou ruim voldoende zijn voor een wetenschappelijke publicatie. De schrijfster heeft er ook een prijs mee gewonnen.

De originele Duitse versie van het verhaal stond reeds eerder op Stopumts. We komen er hier op terug omdat nu de Nederlandse vertaling verschenen is (zie bijgevoegde pdf-file). Voor de eerdere Duitse versie zie:
Berichten%20Internationaal/6599/duitsland_1e_prijs_voor_in_vivo-studie_over_meelwormen_en_routerstraling._(upd._%2B_pdf) .

De resultaten lijken op die van Prof. Taylor en zijn groep van Yale University, die soortgelijk onderzoek deed met twee groepen muizen (zie deze rubriek, 23 - 03 - 2012). Dat onderzoek werd echter in Nature gepubliceerd, zo ongeveer het meest prestigieuze tijdschrift wat er is.

Het blijkt dus dat zelfs een middelbare scholier(e) interessant onderzoek op dit gebied kan doen. Iets wat mogelijk navolging verdient. Voor de nieuwe vertaling in het Nederlands:

Bekijk het PDF bestand


Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie