Biologisch effect elektromagnetische velden anders dan door overmatige opwarming of door ionisatie.

dinsdag, 08 november 2011 - Categorie: Onderzoeken

Alweer een voorbeeld van een reactie van een stof op elektromagnetische velden anders dan door overmatige opwarming of door ionisatie, ditmaal in het infrarode gebied:

Bron: Ziekenhuis,nl 7 nov. 2011

'Licht' veelbelovend in strijd tegen kanker

Licht kan in de toekomst een belangrijk instrument worden in de strijd tegen kanker. Dat stellen onderzoekers in de VS.

Een studie, gepubliceerd in Nature Medicine, laat zien hoe een medicijn zich vastkleeft aan tumoren maar pas geactiveerd wordt bij specifieke golven licht. Zo kan uiterst gericht te werk gegaan worden en wordt omliggend weefsel gespaard.

Momenteel zijn er drie manieren om kanker te behandelen: bestraling, het chirurgisch verwijderen van een tumor of het gebruik van medicijnen om de kankercellen te doden. Alle drie de behandelingsmethoden hebben bijwerkingen, dus proberen wetenschappers met een preciezere methode te komen.

In de Amerikaanse studie werd gebruik gemaakt van een antilichaam (een eiwit dat reageert op lichaamsvreemde stoffen) dat zich bindt aan eiwitten die aan de buitenkant van de kankercellen zitten. Vervolgens werd de chemische stof IR700 aan het antilichaam gekoppeld. Een stof die geactiveerd wordt wanneer het in aanraking komt met infra-rood licht.

Om de methode te testen implanteerde wetenschappers tumoren in de rug van muizen. De muizen kregen de drug en werden blootgesteld aan infra-rood licht. De tumoren krompen aanzienlijk, zo stellen de wetenschappers. De auteurs spreken van een veelbelovend middel voor de behandeling van kanker.

Voor het originele bericht zie:
www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=nieuws&nieuws=item&id=7487 .Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie