Elektromagnetische straling van mobiele telefoons kan invloed hebben op de botsterkte

zaterdag, 26 maart 2011 - Categorie: Onderzoeken

Bron: News Medical 25 maart 2011

Elektromagnetische straling van mobiele telefoons kan invloed hebben op de botsterkte

Elektromagnetische straling van mobiele telefoons kan een negatieve invloedhebben op botsterkte, suggereert een studie in het Journal of maart Craniofaciale chirurgie. Het tijdschrift wordt uitgegeven door Lippincott Williams & Wilkins, een onderdeel van Wolters Kluwer Health.

Mannen die regelmatig hun mobiele telefoon dragen op hun band aan de rechterkant hebben verminderd mineraalgehalte van het bot (BMC) en bot mineraal dichtheid (BMD) in de rechter heup, volgens de studie door Dr Fernando D. Sravi van de Nationale Universiteit van Cuyo , Mendoza, Argentini. Hij schrijft: ''De verschillende patronen van links-rechts asymmetrie in femorale bot mineraal gevonden in mobiele gsm-gebruikers en niet-gebruikers zijn consistent met een niet-thermische effecten van elektromagnetische radiofrequente golven niet eerder beschreven.''

Uitvoeren mobiele telefoon op Belt gekoppeld aan lagere Hip Bone Density
Dr Sravi gemeten BMC en de BMD van de linker en rechter heup in twee groepen gezonde mannen: 24 mannen die geen gebruik van mobiele telefoons en 24 mannen die hun mobiele telefoon uitgevoerd in een heuptas, aan de rechterkant, voor ten minste een jaar. Gemeten met behulp van een test 'dual-energy X-ray absorptiometrie, BMC en BMD zijn standaard markers van de botsterkte.

De gemiddelde hip BMC en BMD metingen waren niet significant verschillend tussen de groepen. Echter, mannen die geen gebruik van mobiele telefoons hadden hogere BMC in de juiste femurhals (in de buurt van de bovenkant van het dijbeen): een normale links-rechts verschil dat was afwezig in mobiele telefoon gebruikers. Zo mannen die hun mobiele telefoons droeg aan de rechterkant had een relatieve verlaging van de femurhals BMC in die heup.

De gsm-gebruikers hadden ook verminderd BMD en BMC op het juiste trochanter-een gebied aan de buitenzijde bovenkant van het dijbeen, vlak bij waar de telefoon zou worden gedragen aan de riem. Het verschil tussen de linker en rechter trochanters was significant gerelateerd aan de totale geraamde uren uitvoering van een mobiele telefoon.

Er bestaat bezorgdheid over een aantal mogelijke schadelijke effecten van mobiele telefoons. Er zijn echter weinig studies onderzocht of elektromagnetische velden uitgezonden door mobiele telefoons kunnen botmineralisatie benvloeden. Met de snelle groei van de mobiele telefoon te gebruiken, kunnen een significant effect op de BMD een aanzienlijk effect hebben op de osteoporose percentage in de bevolking.

Hoewel klein, de nieuwe studie oppert de mogelijkheid dat langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling van mobiele telefoons nadelig kunnen botmineralisatie benvloeden. Des te groter de follow-up studies zijn nodig om te bevestigen of deze hypothese te weerleggen, volgens Dr Sravi. Hij suggereert dat onderzoek kan worden gerechtvaardigd bij vrouwen, die hogere tarieven van osteoporose, en kinderen, die meer zou hebben verwacht levenslange blootstelling aan mobiele telefoons.

Bron: Het dagboek van Craniofaciale chirurgie

Dit artikel is automatisch uit het engels vertaald. Voor het originele artikel zie:
www.news-medical.net/news/20110325/13063/Dutch.aspx .Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie