Nederland: Sterke toename zaadbalkanker onder jonge mannen. (Upd. + Opm Stopumts).

zondag, 19 december 2010 - Categorie: Onderzoeken

Bron: Stichting Zaadbalkanker 15 dec. 2010 updated naar 19 dec 2010.

Zaadbalkanker no 1 bij jonge mannen!

Zaadbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen. Het is een raadsel waarom het aantal diagnosen sterk toe blijft nemen.

In Nederland krijgen steeds meer mannen zaadbalkanker. In 2008 waren dat in Nederland totaal 683 mannen. Een verdubbeling sinds 1989. Om te vergelijken: bij borstkanker was in dezelfde periode sprake van een toename van 69% (bron: Kennisnetwerk integrale kankercentra). Ook in andere landen komt zaadbalkanker steeds vaker voor. Deskundigen vragen zich af waarom de toename zo groot is.

Onderzoek hard nodig
Tijdens het symposium in november over jongeren en kanker, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Oncologie (NVvO), is duidelijk gemaakt dat zaadbalkanker bij mannen in de leeftijdsgroep 15 - 34 jaar met 38,2% veruit de meest voorkomende vorm van kanker is. Op nummer twee staat huidkanker met 11,8%. In de leeftijd 25-34 jaar voert zaadbalkanker zelfs met 41,9% de lijst aan.

Prof. dr. Floor van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) heeft deze cijfers gepresenteerd. ''De hoge cijfers over zaadbalkanker zijn niet algemeen bekend. Er moet meer onderzoek plaatsvinden naar de oorzaken van de sterke stijging.''

Prof. dr. Jourik Gietema van het Universitair Medisch Centrum in Groningen geldt als expert voor de behandeling van zaadbalkanker. Hij voert zelf onderzoek uit op dit belangrijke gebied. ''Het is op dit moment nog volstrekt onduidelijk waarom zaadbalkanker steeds vaker voorkomt in Nederland,'' aldus Gietema. ''Naar de oorzaak hiervan moet zeker meer onderzoek plaatsvinden.''

Stichting Zaadbalkanker
Voorzitter van Stichting Zaadbalkanker, Gerrit-Jan Steenbergen, zelf ervaringsdeskundige: ''Zaadbalkanker staat al langer op nummer 1. De toename in het aantal mannen met zaadbalkanker is zeer verontrustend. Zeker omdat in deze groep van jonge mannen nog steeds een groot taboe op zaadbalkanker heerst. Zaadbalkanker moet gewoon overal bespreekbaar zijn, om deze toenemend aantal jonge mannen te kunnen ondersteunen. We moeten ons allen inzetten voor meer onderzoek naar de oorzaak van deze toename!,'' aldus Gerrit-Jan Steenbergen.

Voor het originele artikel met persbericht zie:
www.zaadbalkanker.nl/de-stichting/nieuws-van-de-stichting/article?id=210%3Azaadbalkanker-no-1-bij-jonge-mannen-&catid=55%3Anieuws-van-de-stichting .

Opm. Stopumts:
Een raadsel? Waar bewaren mannen hun mobieltje? Hoe werken ze met hun wifi-laptop?
Geen wonder dat men geen verband wil zien; Prof. dr. Floor van Leeuwen is c.q. was lid van de Cie. EMV van de Nederlandse Gezondheidsraad.Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie