WHO: Melatoninegebrek waarschijnlijk carcinogeen.

zondag, 12 december 2010 - Categorie: Onderzoeken

Bron: WHO/IARC 10 dec. 2010

IARC, het Internationale Agentschap voor het Onderzoek naar Kanker en onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, deelt in een recente publicatie (Monografie 98) nachtarbeid in bij de klasse 2A, waarschijnlijk kankerverwekkend.

Interessant genoeg is deze 2A status van nachtdiensten gebaseerd op de ontregeling van melatonine (kunstlicht verhindert de natuurlijke productie daarvan door de pijnappelklier). In het uitgebreide document (806 pp) wordt de relatie tussen de melatonine ontregeling en borstkanker uitgebreid beschreven.

Sommige wetenschappelijke literatuur toont aan dat Elektromagnetische Velden ook van invloed kunnen zijn op de ontregeling van melatonine (in het bijzonder 's-nachts door electrosmog van huishoudelijke apparatuur) en indien dat zo is zou het een beslissende onderdeel kunnen zijn om het werkingsmechanisme te verklaren waardoor bronnen van EMV zoals mobiele telefonie in verband gebracht kunnen worden met kanker.

(Met dank aan onze collega's van Powerwatch)

Monografie 98 kunt u downloaden op:
monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol98/mono98.pdf .Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie