Nederland: Grutto's leggen geen eieren door zendertje

vrijdag, 27 augustus 2010 - Categorie: Onderzoeken

Waar zou dat nou door komen? Zie gerelateerd artikel:
Onderzoeken/5026


Bron: NRC/Eindhovens Dagblad, RTV Drenthe 26 aug. 2010

Grutto's leggen geen eieren door zendertje

GRONINGEN - Twaalf vrouwelijke grutto's die vorig jaar mei een klein zendertje ingebouwd kregen, konden daardoor geen eieren leggen. De bedreigde weidevogeltjes hadden wel seks, maar het zendertje werkte onbedoeld als een soort spiraaltje. Dat zegt onderzoeksleider Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) naar aanleiding van een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Wetenschappers van de RUG brachten bij in totaal vijftien grutto's een klein zendertje in. Ze wilden op die manier meer te weten komen over de precieze trekroute van de vogeltjes. De beestjes hebben hun broedgebied in Friesland en maken trektochten naar Zuid-Europa en Azi.

Hoewel het onderzoek een schat aan informatie opleverde, was de teleurstelling groot toen bleek dat geen enkel vrouwtje succesvol heeft gebroed, zegt Piersma. 'Voor ons als onderzoekers was dit vreselijk. Grutto's hebben voor ons een hoge aaibaarheidsfactor, dus je wil ze op geen enkele manier hinderen in hun ontwikkeling.'' Een van de vrouwtjes bleek wel eieren te hebben gelegd, maar deze waren misvormd.

Door het implanteren van de kleine zendertjes weten de onderzoekers nu wel dat drie grutto's erin zijn geslaagd in ruim drie dagen meer dan 5000 kilometer non-stop te vliegen, met een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur. Van de vijftien vogeltjes zijn er nog elf in leven. Vier zijn onderweg verongelukt, waarbij eentje de dood vond in een visnet in een dorpje in het Afrikaanse Mali.

Voor het oorspronkelijk bericht zie:
www.rtvdrenthe.nl/nieuws/51214/grutto-s-leggen-geen-eieren-door-zendertje .Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie