Studie: ''15 Reasons for Concern''; operators bagatelliseren risico’s mobiel bellen

vrijdag, 28 augustus 2009 - Categorie: Onderzoeken

Gerelateerd artikel met het besproken rapport: Berichten%20Internationaal/3959

Bron: Telecom Update 26 aug 2009

Studie: operators bagatelliseren risico’s mobiel bellen

Volgens een nieuwe studie verhoogt mobiel bellen wel degelijk het risico op hersentumoren en doen mobiele operators er te weinig aan consumenten te wijzen op de gevaren.

Het rapport “Cellphones and Brain Tumors: 15 Reasons for Concern, Science, Spin and the Truth Behind Interphone” is deze week verschenen en is van de hand van samenwerkende actiegroepen die het verband tussen kanker en straling willen aantonen. Hiertoe behoren onder meer Powerwatch en Radiation Research Trust uit het Verenigd Koninkrijk en het EMR Policy Institute, de website ElectromagenticHealth.org en The Peoples Initiative Foundation uit de Verenigde Staten.

Het rapport trekt grosso modo drie conclusies: het gebruik van mobiele telefoons verhoogt de kans op hersentumoren, kinderen lopen een groter risico lopen dan volwassenen en mobiele operators onderschatten de gevaren omdat worden geïnformeerd door studies die nota bene door henzelf worden gefinancierd.

De actiegroepen verwijzen met de laatste conclusie naar de Interphone Study, een studie naar het verband tussen mobiel bellen en gezondheidrisico’s. De studie startte in 2000 en eindigde in 2006. Aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door 50 wetenschappers in 13 landen, deden 14,000 mensen mee. De kosten voor het onderzoek bedroegen $30 miljoen –waarvan $3,5 miljoen werd bijgedragen door mobiele brancheorganisatie GMSA- en werd gecoördineerd door The International Agency for Cancer Research (IARC). De conclusie luidde, hoewel er tussen de landen onderling verschillen waren, dat straling van mobiele telefoons niet leidt tot een verhoogd risico op hersenkanker.

De actiegroepen zijn van mening dat het onderzoek nogal wat wetenschappelijke onvolmaaktheden bevat. Zo zouden deelnemers aan het onderzoek niet goed zijn gecategoriseerd, zouden verschillende typen hersentumoren buiten het onderzoek zijn gelaten en zouden kinderen en jongvolwassenen zijn uitgesloten van deelname aan het onderzoek.

Voor het originele artikel zie:
www.telecom-update.nl/Nieuws/26-8-2009/Studie-operators-bagatelliseren-risico%E2%80%99s-mobiel-bellen .Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie