Nokia maakt mobiel die geen oplader nodig heeft.

woensdag, 10 juni 2009 - Categorie: Onderzoeken

De draadloze maatschappij definitief de draad kwijt....

Bron: Idealize 10 juni 2009

Het komt nogal eens voor dat je je mobiel vergeet op te laden. En dat je geen recharger bij de hand hebt. Met een nieuwe mobiele toepassing van Nokia zou dat ook niet meer nodig zijn.

Te mooi om waar te zijn?
Het klinkt, zoals Technology Review het ook zegt, bijna te goed om waar te zijn: een mobiele telefoon die je nooit meer hoeft op te laden. Maar Nokia beweert dat het kan. Het ontwikkelt een technologie die via radiogolven uit de omgeving genoeg energie voor je mobiel zou moeten kunnen genereren. Wij wrijven al in onze handen.

Elektromagnetische straling als opwekker
Elektromagnetische straling uit de omgeving, verstuurd door onder meer Wi-Fi-hotspots en TV- en mobiele telefoniemasten, zouden in voldoende elektriciteit omgezet moeten kunnen worden om een batterij in leven te houden. Althans, dit beweert Markku Rouvala, een onderzoeker van het Nokia Research Centre in het Engelse Cambridge.

Nokia Research Centre in moederland Finland, Helsinki.

Meer milliwatt dan ooit
Rouvala zegt dat zijn onderzoeksgroep aan een prototype aan het werken is, dat tot vijftig milliwatt aan elektrische energie kan verzamelen: genoeg om in een langzaam tempo een mobiele telefoon op te laden, die uitgezet is. Rouvala geeft aan dat de huidig ontwikkelde prototypes drie tot vijf milliwatt op kunnen nemen.

RFID-toepassingen werken er al mee
Het Nokia-apparaat werkt eigenlijk met dezelfde principes als een radio frequentie identifictatie- systeem (RFID): het zet elektromagnetische stralen om in een elektrisch signaal. Om meer milliwatt op te kunnen nemen dan de huidige prototypes, zoekt Nokia zijn heil in het verzamelen van energie via meerdere radiofrequenties. “Het heeft een breedband-ontvanger nodig,” reageert Rouvala. Deze zou signalen tussen de vijfhonderd megahertz en tien gigahertz kunnen oppakken en levert daardoor een zeer groot scala aan frequenties op.

Draadloze tech zou mainstream worden
Tot nu toe zagen we energie-opwekkende technologieën alleen in niche markten, zoals die van de draadloze sensoren en RFID-toepassingen. Als Nokia zijn belofte waar kan maken, dan zou de techniek voor het eerst zijn intrede in de mainstream consumentenmarkt doen. Steve Beeby, een onderzoeker van de Universiteit van Southampton, wijst ook op de optie om MP3-spelers zo op te laden: een mooi vooruitzicht voor de iPods.

Andere specialisten vragen zich af of het verkrijgen van meer milliwatt niet voor een haperend apparaat kan zorgen. Nokia-man Rouvala is echter vastberaden: “Over drie à vier jaar moet dit mogelijk zijn.” Zolang willen we eigenlijk niet wachten.

Voor het origineel zie:
www.idealize.nl/2009/06/nokia-maakt-mobiel-die-geen-oplader-nodig-heeft/#commentform ,

Opm Stopumts:
Een wetenschapper die zich met deze materie bezighoudt:
www.ecs.soton.ac.uk/people/spb .


Voor geïnteresseerden in dit onderwerp nog het volgende artikel (Engelkstalig):
news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6129460.stm .Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie