Mobiel telefoneren maakt vroeg oud, Cairo University

woensdag, 18 mei 2005 - Categorie: Onderzoeken

Mobiel telefoneren maakt vroeg oud

Wie veel gebruik maakt van zijn mobiele telefoon riskeert gezondheidsproblemen die bij de oude dag horen. Dat concludeert dr. Fadhil Mohammad Ali, hoogleraar in de biofysica en radiofysica aan de Universiteit van Caro in Egypte. Hij deed met een team onderzoek naar de effecten van blootstelling aan radiofrequente straling. Veel van de moderne technologie die gebruik maakt van korte golf en radiofrequente straling vormt een bedreiging voor de biologie en de lcihaamsfuncties van de mens. Voorbeelden zijn GSM, UMTS, DECT-telefoons, WLAN- en WIFI-netwerken, C2000, TETRA, digitale babyfoons en andere apparaten.

Blootstelling aan dit soort straling thuis en op het werk veroorzaakt schade aan de menselijke cellen, de rode bloedcellen in het bijzonder. Ook enzymen in het bloed worden aangetast als gevolg van schade aan de cellen die enzymen produceren, aldus de onderzoekers. Zij vinden dat de internationale veilig geachte blootstellingslimieten moeten worden herzien. Ze adviseren het publiek dringend, om zoveel mogelijk gebruik te maken van vaste telefoons in plaats van mobiele telefoons.

Het onderzoek heeft 15 jaar geduurd en betrof zowel woningen als kantoren bij laagfrequente hoogspanningslijnen als radiofrequente zendmasten voor draadloze communicatie. Een veilige afstand van de hoogspanningslijnen is volgens hen 20 meter. De veilige afstand van een radiozendstation zou een kilometer zijn. Mensen die blootgesteld worden aan radiofrequente straling ontwikkelen hartklachten, spanningen, allergien en andere gezondheidsklachten.

De onderzoekers vonden aantasting van leverenzymen, klieren, spieren, hormoonspiegels, het hart en beenmerg. Blootstelling beschadigde foetussen van ratten en zwangere ratten ontwikkelden bloed- en lymphekanker, bleek uit de research. De onderzoekers hebben hun bevindingen geanalyseerd en hoe de menselijke lichaamscellen worden aangetast. Ze hebben een nieuwe theorie geformuleerd die zou kunnen helpen bij het omgaan met en verminderen van de schadelijke effecten van radiofrequente straling. Ze hopen zelfs een manier te vinden om kankercellen te corrigeren zonder operaties, bestraling of chemiekuren.

Bronnen:
www.engadget.com/entry/1234000460043397/
www.kuna.net.kw/Home/Story.aspx?Language=en&DSNO=732636&TextData=radiation .Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie