Zendmasten veroorzaken veranderingen in EEG, Salzburg

zondag, 01 mei 2005 - Categorie: Onderzoeken

Zendmasten veroorzaken veranderingen in EEG
1 mei 2005

De straling van een installatie van antennes voor mobiele telefonie (GSM 900/1800 MHz) op een afstand van circa 80 meter leidt tot significante veranderingen van verscheidene parameters van het electroencefalogram (EEG). Dat blijkt uit een onderzoek op een school in Salzburg in Oostenrijk. Er werden elektroden op de kruin en het achterhoofd geplaatst, om de frequentiegebieden Aplha 1 (8 tot 10 Hertz), Alpha 2 (10 tot 12 Hertz) en Beta (13 tot 20 Hertz) te bepalen. Bij een geringe belasting met GSM-straling veranderde de activiteit in alle drie gebieden. Externe factoren die een reactie van het biologische systeem opwekken zijn externe stressoren. Zij kunnen een positieve uitwerking hebben, maar bij veelvuldig optreden en bij hoge intensiteit in relatie tot de gevoeligheid van de betrokken mens kunnen zij ook de levenskwaliteit, de arbeidsprestatie en de gezondheid verminderen. Alle deelnemers aan het onderzoek gaven een storing van hun welbevinden aan, sommige een ernstige storing.

De resultaten van het onderzoek worden in internationale vaktijdschriften gepubliceerd en de resultaten zullen worden bevestigd door meer onderzoek. Land Salzburg heeft het onderzoek gefinancierd. De school ligt in de wijk Mayrwies van Salzburg, in de straling van de installatie voor mobiele telefonie op een nabijgelegen gebouw van Telekom Oostenrijk. De hoogste straling werd gemeten bij geopend raam van een vertrek op de eerste verdieping, op ongeveer 80 meter van de antenne. In augustus 2004 werd dit vertrek omgebouwd tot laboratorium. De wand aan de zijde van de antenne werd met een afschermstof bedekt. Een klein vlak in een geopend raam werd met normale stof bedekt, om de hoogfrequente straling in het vertrek toe te laten. Deze opening kon gemakkelijk met een stuk afschermstof toegedekt worden.

De straling van de antenne was dominant in het vertrek. In onafgeschermde toestand waren de maximale waarden voor TV-zenders 0,03 mikroWatt/m2, voor FM-zenders 3 mikroWatt/m2 en voor de installatie voor mobiele telefonie 6290 mikroWatt/m2. Behalve de straling werden ook andere milieu-parameters gemeten zoals geluid, koolstofdioxide, temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, laagfrequente magnetische wisselvelden en sferics (elektrische ontladingen in de atmosfeer die radiostraling kunnen veroorzaken).

Aan het onderzoek namen negen vrouwen en drie mannen deel, van 20 tot 78 jaar oud. Zij beschouwen zichzelf als gevoelig voor zendmasten. Zij zaten in een stoel met de rug naar het geopende raam. Zij waren niet op de hoogte van de volgorde van het onderzoek. Op het hoofd werden meerdere elektroden aangebracht om de bioelektrische activiteit te meten middels een electroencefalogram (EEG). Om de invloed van andere milieu-factoren te minimaliseren kregen de deelnemers een masker voor de ogen en werden hun oren met Ohropax (geluiddempende was) afgedicht. De metingen werden in stilte verricht. Eerst bedroeg de stralingsdichtheid bij het hoofd ongeveer 26 mikroWatt/m2. Later werd de afschermdoek verwijderd; de stralingsdichtheid bij het hoofd bedroeg daarna ongeveer 3327 mikroWatt/m2. Tenslotte volgde weer een afgeschermde fase met ongeveer 26 mikroWatt/m2.

Na afloop werd de deelnemers gevraagd hun waarnemingen weer te geven. Elf van de twaalf deelnemers noemden symptomen zoals zoemen in het hoofd, hartkloppingen, onbehagen, beneveldheid, hartkrampen, ademnood, nervositeit, onrust, hoofdpijn, oorgeruis, gevoel van warmte, terneergeslagenheid en het gevoel niet genoeg lucht te krijgen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door dr. med. univ. Gerd Oberfeld (milieu-arts van Land Salzburg), dr. Hannes Schimke (EEG-metingen, psychofysiologie en statistiek) en univ. prof. dr. Günther Bernatzky (Universiteit Salzburg, werkgroep voor neurodynamica en neurosignalling). Het werd ondersteund door dr. med. univ. Gernot Luthringshausen (neuroloog).

Volgens de onderzoekers is dit het eerste onderzoek wereldwijd, dat aantoont dat de straling van een installatie voor mobiele telefonie tot een significante verandering van verscheidene parameters van het EEG voert.
Zij concluderen dat de belasting door hoogfrequente elektromagnetische straling verminderd moet worden om de effecten op de gezondheid te beperken. Ook vinden zij dat er meer en intensiever onderzoek gedaan moet worden.

Bronnen:
www.salzburg.com/cgibin/sn/printArticle.pl?xm=1524270
www.salzburg.gv.at/themen/gs/gesundheit/umweltmedizin.htm
.



Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie