Zwitsers onderzoek: Wonen bij hoogspanning verdubbelt kans op Alzheimer

zaterdag, 08 november 2008 - Categorie: Onderzoeken

Onderstaand bericht betreft niet de hoogfrequente straling van mobiele telefonie waar Stopumts tegen ageert. Toch is het bericht interessant omdat op spreekbeurten door Antennebureau en GGD altijd beweert wordt dat niet-ioniserende straling zoals deze ELF (Extreem lage frequentie) velden geen gezondheidsschade kunnen bewerkstelligen. Enige tijd geleden heeft het ministerie van VROM deze stelling zelf al ontkracht door de normen voor bewoning in de buurt van hoogspanningslijnen 250 voudig strenger te maken i.v.m. het statistisch verband met leukemie. Nu zou daar ook Alzheinmer bij kunnen komen!

Bron: De Telegraaf 07 nov 2008

Wonen bij hoogspanning verdubbelt kans op Alzheimer

AMSTERDAM - Hoogspanningskabels in de buurt van woonhuizen kunnen volgens onderzoekers van de universiteit van Bern de kans op Alzheimer vergroten. Dat heeft de universiteit vrijdag bekendgemaakt.

Het risico op de ziekte, die het geheugen aantast, verdubbelt volgens de wetenschappers als mensen minstens vijftien jaar binnen 50 meter van een hoogspanningskabel wonen. Het verhoogde risico geldt niet voor mensen die verder weg wonen.

Het onderzoek is gebaseerd op ruim negenduizend Alzheimer-sterfgevallen van 2000 tot 2005. Bij twintig van deze gevallen woonde de patiënt minder dan 50 meter van de leiding af.

Voor het originele bericht zie:
www.telegraaf.nl/buitenland/2407653/__Alzheimer_door_hoogspanning__.html?p=1,1 .Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie