Zes maal zoveel kanker? Onbetrouwbaar!

zaterdag, 16 februari 2008 - Categorie: Onderzoeken

Afgelopen week zijn de resultaten van Interphone in Japan gepubliceerd. De media hebben het bericht opnieuw weergegeven alsof mobiele telefoons veilig zijn. Dat komt vooral door een persbericht van Cancer Research UK. Daarin stond 'onderzoeken hebben geen aanwijzingen gevonden dat gebruik van een mobiele telefoon schadelijk is.' Iedereen die de wetenschappelijke literatuur volgt weet dat dit onzin is. Waarom probeert Cancer Research UK dat onder het tapijt te schuiven?

In werkelijkheid zegt het Japanse onderzoek heel weinig over de gevolgen van het gebruik van een mobiele telefoon op de lange termijn. Dat merken ook de onderzoekers op. In ieder geval vonden zij dat voor één soort hersentumor (glioma) het gemiddelde zes keer zo hoog was bij mensen die dikwijls een mobiele telefoon gebruiken, maar ze stelden dat dit resultaat onbetrouwbaar moest zijn.

Eerder deze week rapporteerde een Finse onderzoeksgroep dat één uur blootstelling aan de straling van een mobiele telefoon meetbare veranderingen in de huid van menselijke vrijwilligers oplevert. Volgens Dariusz Leszczynski betekent het, ''dat het menselijk lichaam de zwakke straling herkent en erop reageert''.

Lees meer nieuws op www.microwavenews.com

(Leszcynski is verbonden aan de Finse autoriteit op het gebied van straling, STUK. Op grond van onderzoek is hij van mening dat cellen van het menselijk lichaam worden beïnvloed door de straling van mobiele telefonie, in het bijzonder het functioneren van de eiwitten).

16 februari 2008Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie