Mobiel bellen maakt moe

dinsdag, 04 september 2007 - Categorie: Onderzoeken

Valt uw kind al bij het ontbijt in slaap? Wellicht komt dit door het gebruik van hun mobiele telefoon na bedtijd. Dit is de conclusie van een onderzoek dat uitgevoerd is aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Aan het onderzoek deden 1656 Vlaamse leerlingen mee. De gemiddelde leeftijd van de jongste groep was 13.7 en van de oudste groep 16.9. Slechts 38% van de scholieren zei na bedtijd nooit hun mobiele telefoon te gebruiken. Degenen, die hun mobieltje maximaal één keer per maand na bedtijd nog gebruikten, hadden 1.8 keer zoveel kans om een jaar later zeer vermoeid te zijn. Zij, die vaker dan één keer per week na bedtijd nog belden en/of smsten, hadden 5.1 keer zoveel kans op ernstige vermoeidheid een jaar later.

Niet alleen het daadwerkelijke gebruik ervan zou bijdragen aan vermoeidheid. Ook het aan hebben staan van je mobiele telefoon en het wachten op een telefoontje en/of berichtje kan ervoor zorgen dat je wakker blijft en slaap tekort komt. Kortom, ben je vermoeid? Probeer je mobiele telefoon ’s avonds uit te zetten. (Sleep, september 2007; volume 30, issue 09, 1220-1223.)

bron: www.psycholoog.net/?p=1102
Wetenschappelijk artikel in Sleep Journal: www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?citationid=3347

Stopumts voegt hieraan toe, dat als uw kind helemaal niet meer slaapt, het wellicht tijd is om eens te proberen de DECT-telefoon en het WLAN-netwerk uit te schakelen, de mobiele telefoon en de DECT-babyfoon weg te nemen en mogelijk een stralingdempende klamboe of andere afscherming (bijvoorbeeld een dubbele laag aluminium horrengaas, verkrijgbaar bij de HuBo) rond en onder het bed aan te brengen. Er is een gerede kans dat uw kind minder moe zal zijn en beter zal slapen - maar probeert u het zelf. Het is uiteraard niet een advies dat een consult bij uw huisarts vervangt.

Stopumts, 4 september 2007Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie