500 uW/m2 verhoogt stress in lichaam meetbaar

woensdag, 04 april 2007 - Categorie: Onderzoeken

Zie het PDF bestand voor een vooraankondiging van een nieuw onderzoek uit Salzburg, dat volledig door niet-commerciele partijen gefinancierd is.

In Salzburg is een provocatieonderzoek gedaan vergelijkbaar met het TNO Cofam en ''het Zwitserse onderzoek''. Mensen werden kortstondig blootgesteld aan hoogfrequente elektromagnetische straling. Naast de invloed op het subjectieve welbevinden zijn ook monsters genomen (spuug). Er deden 57 proefpersonen mee en er was sprake van een gerandomiseerde en dubbelblinde opzet, wat placebo-effecten nagenoeg uitsluit.

Bij relatief lage vermogensdichtheden (500 uW/m2) werden al duidelijke biologische effecten gevonden. (n.b. de blootstellingslimiet in Nederland is 10.000.000 uW/m2)

Vrij vertaald:
Het lichaamseigen afweersysteem werd daadwerkelijk verzwakt. Biochemisch werd uit de speekselanalyse duidelijk dat hogere blootstellingen tot een relevante immuniteitsonderdrukking leidden. Zo was er een statistisch significante verandering in de cortisolspiegel (ook wel het stresshormoon genoemd, nl.wikipedia.org/wiki/Cortisol ). Daarnaast waren er opvallende veranderingen in het verloop van de alfa-amylase-spiegel (amylase is zetmeelverteringsenzym), wat tevens als een sterke stress-marker aan te merken is. Hetzelfde gold voor de immunoglobulin-A-spiegel (antilichamen in het speeksel).

...

Op het gebied van welbevinden werden geen statistisch significante effecten gemeten. Dit was te verwachten aangezien de opzet erg onhandig is om dit soort effecten te kunnen vinden. Zo was de blootstellingstermijn te kort en werd er wel wat rekening gehouden met voorbelasting, maar lang niet voldoende.

...

Lees de vooraankondiging in het Duits in het PDF bestand hieronder.
In de loop van het jaar zullen de volledige resultaten bekend gemaakt worden en zal een artikel gepubliceerd worden in een wetenschappelijk tijdschrift.

Bekijk het PDF bestand


Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie