Telefoneren in de bus: Zeer hoge stralingsblootstelling

woensdag, 03 november 2004 - Categorie: Onderzoeken

In een experiment is gekeken naar de stralingsbelasting in een bus, wanneer 1 of 3 mensen tegelijkertijd aan het bellen zijn.
Zie Zie www.izgmf.de/Aktionen/Meldungen/Archiv_04/Messprojekt_Bus/messprojekt_bus.html

Ten eerste blijkt dat de GSM telefoons vele malen sterker gaan zenden in de bus, vergeleken met buiten de bus, omdat de bus een soort kooi van Faraday vorm.

Daarnaast blijkt dat wanneer iemand tussen een drietal bellende mensen zit, deze persoon blootgesteld wordt aan extreem hoge veldsterkten van richting de 1.000.000 uW/m2.

Hiervoor zou een soortgelijke discussie als met roken gevoerd moeten worden: De overige mensen in de bus/trein/tram zijn aan het meebellen (net als bij meeroken) en worden ongevraagd aan extreem hoge velden blootgesteld. In een aantal landen zou dit overigens illegaal zijn. In Nieuw Zeeland geldt bijvoorbeeld een blootstellingslimiet van 200 uW/m2 en in Land Salzburg van 10,0 uW/m2. Al vanaf 100 uW/m2 zijn extreme biologische afwijkingen aantoonbaar. Zie de stralingsthermometer rechstboven op de hoofdpagina ( www.stopumts.nl/ ).

In Munchen wordt serieus overwogen om telefoneren in de bus en de trein te verbieden.
Zie www.izgmf.de/Aktionen/Meldungen/Archiv_03/Busaktion_Munchen/busaktion_munchen.html .Lees verder in de categorie Onderzoeken | Terug naar homepage | Lees de introductie