Letselschade: Commissie EMV van de Gezondheidsraad almachtig?
dinsdag, 14 oktober 2014 - Categorie: Juridische Informatie
Bron: Ingezonden mail van een Rechtsbijstandbureau aan een lezer (geanonimiseerd)
13 okt. 2014
Geachte heer W.,
Hierbij vraag ik uw aandacht voor het volgende.
In juli heeft u telefonisch om heropening van uw dossier gevraagd. Aangezien de heer R. niet meer werkzaam is bij A. Rechtsbijstand, heb ik uw dossier toegewezen gekregen.
Uw dossier heb ik aandachtig bestudeerd. Tot mijn spijt moet ik, evenals de heer R. destijds heeft gedaan, concluderen dat wij geen zaak hebben. Er kan niet worden aangetoond dat de straling van de UMTS-masten schadelijk is voor de gezondheid. Zoals mijn medisch adviseur in zijn advies vermeldt laat het rapport van de Commissie Elektromagnetische velden van de Gezondheidsraad geen enkel bewijs zien voor gezondheidsproblemen door blootstelling aan radiofrequente velden. Mocht in de toekomst wel kunnen worden bewezen dat de straling schadelijk is voor de gezondheid, dan nog zal de wederpartij niet aansprakelijk kunnen worden gehouden. De wederpartij kan namelijk met succes aanvoeren dat schadelijkheid voor de gezondheid gezien de toenmalige stand van wetenschap niet bekend was.
Gezien het bovenstaande bestaan er geen verhaalskansen. Ik zal uw dossier daarom weer sluiten.
Ik vertrouw erop u hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
A. Rechtsbijstand
Dhr. mr. P.
Jurist Letselschade
Duidelijke tekst, maar waarschijnlijk wel aanvechtbaar. Enkele punten:
1. Het rapport van de Commissie EMV van de Gezondheidsraad laat ook geen enkel bewijs zien dat gezondheidsproblemen niet door RF velden veroorzaakt kunnen worden, zoals, naar ik meen, in het oorspronkelijk dossier ook vermeld is.
2. Dat de tegenpartij met succes zou kunnen aanvoeren dat schadelijkheid voor de gezondheid gezien de toenmalige (2008) stand van wetenschap niet bekend was is ook aanvechtbaar. Er waren al voor het jaar 2000 vele publicaties verschenen, onder meer van USA overheidsinstanties, waarin mogelijk schadelijke effecten voor de gezondheid gerapporteerd zijn. Op zijn minst was de mogelijke schadelijkheid bekend.
De indeling in 2011 door de WHO van RF straling in de categorie 2B, 'mogelijk kankerverwekkend' was in 2008 nog niet bekend.
In de komende dagen worden misschien nog enkele punten aan ons commentaar toegevoegd.
Lees verder in de categorie Juridische Informatie | Terug naar homepage | Lees de introductie