Raad van State: Goedkeuring voor zendmast KPN Tollebeek

donderdag, 31 maart 2011 - Categorie: Juridische Informatie

Bron: De Noordoostpolder 31 maart 2011

Goedkeuring voor zendmast KPN Tollebeek

DEN HAAG – De Raad van State gaat akkoord met de omstreden plaatsing van de UMTS-zendmast van KPN aan de Artemis in Tollebeek. Dat heeft de Raad woensdag bekendgemaakt. Omwonenden van de locatie waar de mast komt, maakten eerder bij de Raad bezwaar. Maar dat heeft dus niets uitgehaald.

De buurtbewoners maakten zich vooral zorgen over mogelijke gezondheidsschade door de UMTS-antennes in de mast. Maar klachten over mogelijke aantasting van de gezondheid worden door de Raad van State tot nu toe meestal afgewezen, omdat volgens de Gezondheidsraad negatieve gevolgen van de straling rond de masten niet zijn aangetoond.

De raadsman van de bezwaarmakers zette ook vraagtekens bij de neutraliteit van enkele leden van de Gezondheidsraad. De Raad concludeert echter dat met die kritiek niet aannemelijk is gemaakt dat de Gezondheidsraad verkeerd heeft geadviseerd.

De Raad constateert wel dat de gemeente Noordoostpolder zijn beleid voor de plaatsing van zendmasten niet officieel bekend heeft gemaakt. Dat is voor de Raad echter, opmerkelijk genoeg, geen probleem, omdat dit beleid in de praktijk consequent wordt uitgevoerd, zodat men het kan weten.

De Raad stapt ook voorbij aan een mondelinge afspraak die de eigenaar van de grond waar de mast komt, zou hebben gemaakt met de buurtbewoners. Volgens die afspraak zou de eigenaar niet meewerken aan de plaatsing. De gemeente had volgens de buurtbewoners die afspraak in acht moeten nemen en moeten weigeren mee te werken aan de plaatsing.

Voor het originele artikel zie:
www.denoordoostpolder.nl/profile/redactienop/article357904.ece/goedkeuring_voor_zendmast_kpn_tollebeek .

Annotatie van Juridisch kantoor Bawa te Haaksbergen:


Desgevraagd deelt een woordvoerster van BAWA mede dat de Raad van State vasthoud aan de adviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad inhoudende dat negatieve gevolgen van de straling rond de masten niet zijn aangetoond. Echter de Gezondheidsraadscommissie elektromagnetische velden doet zelf helemaal geen onderzoek doch leest alleen onderzoeksrapportage's.

Welke onderzoeksverslagen worden gelezen en welke selectiecriteria daarvoor worden aangewend is niet transparant. In deze zaak is zelfs aangegeven en stukken overgelegd waaruit blijkt dat er een GR-lid is die zakelijke belangen heeft.

De Raad van State, anno 2011, doet de zaak af met de stelling dat een of enkele leden van de Gezondheidsraad bepaalde nevenfuncties bekleden onvoldoende is om het als niet deskundig aan te merken. Echter de Raad van State is voorbij gegaan aan het feit dat de inwoners uit Tollebeek naar voren hebben gebracht dat er belangenverstrengeling is ontstaan niet vanuit de nevenfuncties doch uit het feit dat een Gezondheidsraadslid ( Commissie Elektromagnetische Velden) een eigen bedrijf heeft met de telecomindustrie als klant. Dat betoog heeft de Raad van State niet in de rechtsoverwegingen betrokken. Naar de redenen kan men slechts gissen.

De Raad van State had hier nieuwe jurisprudentie moeten maken ook al is dat dan zeer vervelend voor de Gezondheidsraad en de Staat der Nederlanden die in 2002 miljarden heeft ontvangen van de Telecomindustrie bij de verkoop van de umts-licenties.

Nu het er op is gaan lijken dat in casu sprake is van politieke rechtspraak leggen BAWA c.s. de Nederlandse umts-zaken reeds nu al niet meer voor in Hoger Beroep aan de Raad van State doch stelt na uitspraak van een Arrondissementsrechtbank Sector Bestuursrecht rechtstreeks beroep in bij het Europese Hof te Straatsburg (EVRM) en/of Geneve (BuPo)

Omdat wij reeds hadden geconstateerd dat de Raad van State blijft vasthouden aan de oude jurisprudentie is reeds in een ander geval de rechtsgang bij de Raad van State al overgeslagen (rechtstreeks beroep op het Europese Hof onder beroep op art 13 EVRM) waarbij naar voren is gebracht dat in UMTS-zaken het instellen van hoger beroep bij de Afdeling van de Raad van State geen enkele kans van slagen heeft en dat het daarom geen nationaal rechtsmiddel was dat moest worden benut om aan het uithollingsvereiste van rechtsmiddelen in Nederland te voldoen.
…………………………….

Er lopen momenteel 3 zaken in Straatsburg en 1 zaak rechtstreeks.
Bovendien een rekestprocedure tegen het Vaticaan en een verzoek bij de Min. Van VWS m.b.t. de Cie EMV.



Lees verder in de categorie Juridische Informatie | Terug naar homepage | Lees de introductie