Correspondentie Agentschap Telecom inzake economische gevolgen verlaging blootstellingslimieten.
woensdag, 13 oktober 2010 - Categorie: Juridische Informatie
Gepubliceerd 12 okt. 2010. Update met aanvullingen 13 okt. 2010.
Met de openbaarmaking van een verslag over de economische gevolgen van een eventuele verlaging van de blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden willigt het Agentschap Telecom een WOB verzoek in van het juridisch kantoor BAWA.
In twee pagina's wordt het besluit gemotiveerd. Daarna volgen 9 pagina's onderzoekgegevens en conclusies. Een opmerkelijk stuk, niet in de laatste plaats vanwege de prominente vermelding van Stopumts in de analyse.
Leest u, hangende het commentaar van Stopumts, alvast beide stukken in onderstaand PDF bestand.
----------------------------------------------------------
Als commentaar nemen wij integraal een beschouwing over van de St. Milieuziektes.
Uit een rapport van de Belgische Hoge Gezondheidraad blijkt dat men in België geen problemen heeft met een emissienorm (blootstellingslimiet) van 3 V/m.
Waarom zou men dat dan wel in Nederland hebben?:
Bron: St. Milieuziektes 9 okt. 2010. (Excerpt):
De Nederlandse Gezondheidsraad blijft erbij om hogere grenswaarden te blijven adviseren, dan die welke de ICNIRP heeft aanbevolen, en welke de meeste landen aanhouden, zo ook de Nederlandse overheid.
In België is dat anders. Daar heeft de Belgische Hoge Gezondheidsraad andere aanbevelingen gedaan.
Zij lezen dezelfde geschriften als in Nederland (want er zijn gewoon geen andere), maar beschikken ook over eigen onderzoeken.
De Hoge Gezondheidsraad heeft haar motivatie voor lagere grenswaarden als volgt omschreven in 2005:
Gelet op het feit dat het koninklijk besluit specifiek met gezondheid te maken heeft en gelet op de bestaande onzekerheden zowel m.b.t. mogelijke a-thermische (of niet thermische) effecten, als m.b.t. medische implantaten die de ICNIRP norm buiten beschouwing laat, meent de Raad evenwel, dat het opportuun is in het kader van het voorzorgsprincipe, een grotere veiligheidsmarge aan te nemen dan deze die door de ICNIRP richtlijn wordt gehanteerd.
De Raad adviseert daarom een factor 200 in vermogensdichtheid t.o.v. de ICNIRP richtlijn aan te nemen, rekening houdend met de huidige wetenschappelijke kennis en technologie (wat voor 900 MHz met een norm van 0,024 W/m² of 3 V/m overeenkomt daar waar de ICNIRP richtlijn met een norm van 4,7 W/m² of 42 V/m overeenkomt. De maximum SAR (Specific Absorption Rate) voor het ganse lichaam zou dan 0,0004 W/kg moeten zijn in plaats van 0,02 W/kg. De vermogensdichtheden S in W/m² zouden derhalve een factor 50 lager moeten zijn dan de in het voorstel vermelde waarden. Dit voorstel is gebaseerd op de volgende argumentatie:
a. Beneden 4,7 W/m² tot ongeveer 0,024 W/m² of 3 V/m worden in de wetenschappelijke literatuur biologische effecten beschreven (weliswaar niet steeds bevestigd of naar menselijke gezondheid gerelateerd).
b. 3 V/m is een Europese norm voor elektromagnetische compatibiliteit en geeft derhalve bijkomende bescherming aan personen met medische implantaten.
c. 3 V/m geeft technische voordelen m.b.t. metingen en controle.
d. Metingen die werden uitgevoerd door leden van de Raad zowel als door het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) en ISSeP (Institut Scientifique de Service Public) tonen dat deze norm geen technische en economische problemen geeft, tenminste wat de huidige antennes van mobiele telefonie betreft.
e. Een dergelijke norm vangt onzekerheden op voor blootstelling van mogelijk genetisch gevoelige en zwakke individuen (o.a. kinderen en foetussen)
f. De toepassing van het ALARA (As Low As Reasonably Achievable) principe in het kader van het voorzorgsprincipe.
Er was al eerder een advies van oktober 2000, en een koninklijk besluit van april 2001.
De overheid had toen een grenswaarde van 20,6 V/m uitgevaardigd.
En de Vlaamse overheid heeft nu de grenswaarden in Vlaanderen op 3V/m per GSM900 Antenne en een cumulatieve grenswaarde voor alle GSM900 antennes van 20,6 V/m uitgevaardigd, wat alleen nog door de Raad van State geverifieerd dient te worden.
Duidelijk blijkt, dat de Belgen de kleine lettertjes beter verstaan dan de Hollanders.
Ook duidelijk blijkt hier een medeleven met zwakkeren in de samenleving; dat is wat bij de Nederlandse Gezondheidsraad volkomen ontbreekt. .
Voor het originele commentaar zie:
www.milieuziektes.nl/Pagina11.html . (Geheel onderaan).
---------------------------------------------------------------------------------------
Bekijk het PDF bestand
Lees verder in de categorie Juridische Informatie | Terug naar homepage | Lees de introductie