Elektromagnetische straling versus medisch-wetenschappelijk onderzoek
maandag, 31 mei 2010 - Categorie: Juridische Informatie
Stopumts ontving de volgende bijdrage van rechtspraktijk Bawa te Haaksbergen:
---------------------------------------
Elektromagnetische straling versus medisch-wetenschappelijk onderzoek.
De invloed van de industrie in wetenschappelijk- en medisch onderzoek ter discussie. Financiering van onderzoek door de industrie brengt ook de onafhankelijkheid van organisaties als de gezondheidsraad zelf in gevaar. Wie betaalt, bepaalt.
Is er verwevenheid tussen de commissie elektromagnetische velden van de gezondheidsraad en de telecomindustrie? Er woedt een discussie op www.stopumts.nl
Het financieel dagblad heeft op 16 april 2005 een artikel gewijd aan de onverzekerbaarheid van gezondheidsschade tengevolge van blootstelling aan elektromagnetische straling afkomstig van basisstations mobiele telefonieantennes en draagbare telefoons waaronder ook begrepen dect-telefonie.. Na het debacle in de asbest zaak zijn de assuradeuren voorzichtiger geworden om dergelijke risico's te dekken.
Ons kantoor heeft deze kwestie (verzekering) net als de gemeente Muiden en de gemeente Haaksbergen op de rol gezet van de Europese Commissie. De griffie heeft ons kantoor doen laten weten dat deze zaak lang gaat duren omdat onze schrifturen eerst moet worden vertaald in de talen van de 27 EU-lidstaten.
Hoe de regering over de door ons kantoor aanhangig gemaakte gestelde zaak denkt ( wat gebeurt er als er grote delen van de bevolking problemen krijgt met de cognitieve functies) kunt U terug vinden in de Tweede-Kamerverhandelingen. De staat richt geen schadevergoedingsfonds op en doet niet aan borgingswetgeving. De eigenaar/producent is en blijft verantwoordelijk ingevolge de product-aansprakelijkheidsleer. Op de vraag wat er dan geschied als de telecomproviders onverzekerd blijken te zijn tegen bewijsbare gezondheidsschade van (delen) de bevolking en van en van eigen financiële gegoedheid onvoldoende blijkt of bij faillissement van de betrokken provider(s) ontstond een oorverdovende stilte.
De Nederlandse politiek stimuleerde de universiteiten de markt op te gaan. Sponsoring en publieke-private samenwerkingsvormen waren de toverwoorden.
Na de verkoop door het ministerie van EZ van de umts-licenties in 2002 aan de telecomindustrie is de vraag wie nu nog het antennebureau (onderdeel van EZ) en de gezondheidsraad controleert.?
Wetenschappelijk onderzoek is niet bij wet geregeld. Indien belangenverstrengeling en rolvertroebeling geen halt wordt toegeroepen dan zal de gezondheidscrisis de financiële- en economische crisis vele malen overtreffen!
Rechtspraktijk BAWA c.s.
Haaksbergen, 31 mei 2010
Lees verder in de categorie Juridische Informatie | Terug naar homepage | Lees de introductie