Hoogeloon: Pleidooi voor rechtbank in Den Bosch.

woensdag, 29 april 2009 - Categorie: Juridische Informatie

(Van onze verslaggever)

s-HERTOGENBOSCH / HOOGELOON –
Namens 23 inwoners uit het kerkdorp Hoogeloon (gemeente Bladel), die gezondheidsrisico's vrezen i.v.m. blootstelling aan elektromagnetische straling door plaatsing van UMTS-zenders, werd door raadsman P. Baakman uitvoerig pleidooi gehouden in de versnelde procedure in de zitting van de arrondissementsrechtbank te Den Bosch.
De vergunninghouder T-Mobile Netherlands B.V. liet in de zitting verstek gaan.

Baakman wees er de rechtbank op dat de Raad van State in de Friese zaak (Littenseradiel) geen oordeel kon vellen t.a.v. de gehalte van de gezondheidsraadscommissie EMV (elektromagnetische velden) en de mogelijke rolvertroebeling van de leden Brussaard (die een eigen bedrijf heeft Radicom BV) en van Rongen omdat toen deze punten toentertijd bij dat dagelijks bestuur in bezwaar/zienswijze geen afwegingspunt vormde.

Dit lag in de Brabantse zaak anders want het was als bezwaarpunt onder de aandacht gebracht van het college van B. en W. van Bladel.
Het gemeentebestuur van Bladel had die bezwaren niet betrokken in de beslissing op bezwaarschrift. Wethouder H. Goossens kon geen weerwoord hierop geven en evenmin kon de stelling van Baakman worden weerlegd dat niet was gebleken dat de inspecteur van VROM ingestemd zou hebben met de verklaring van geen bezwaar van G.S. van Brabant.

In de meer dan twee uur durende zitting stelde de rechter vast dat de gemeente nog diverse stukken niet aan de rechtbank had overgelegd en het gemeentebestuur werd de last opgelegd de ontbrekende stukken alsnog bij de griffie te deponeren.

Ter zitting werd ook namens de 23 inwoners uit Hoogeloon naar voren gebracht dat het Zwitsers onderzoek naar de papierversnipperaar kon omdat de outliers (uitschieters) uit de grafieken waren gehaald en dat de secretaris van de commissie e.m.-velden van de gezondheidsraad vanaf juni 2006 hiervan op de hoogte was doch dit voor zich heeft gehouden.

Raadsman Baakman heeft een procedure gevoerd op grond van de wet openbaarheid van bestuur (WOB) waarna vervolgens de gevraagde gegevens publiekelijk werden gemaakt. In het pleidooi werd hier uitvoerig gewag van gemaakt omdat het Zwitsers onderzoek het steunpunt vormde voor de afgifte van een bouwvergunning onder vrijstelling van het bestemmingsplan. Als het wetenschappelijk gehalte van het Zwitsers onderzoek onvoldoende is zijn de gezondheidsrisico's onvoldoende onderzocht en kan de vergunning niet in stand blijven was Baakmans slotbetoog.

De rechtbank doet over vier weken uitspraak.



Lees verder in de categorie Juridische Informatie | Terug naar homepage | Lees de introductie