Status-quo voor UMTS-masten op Schouwen, Provinciaal Zeeuwse Courant

zondag, 26 februari 2006 - Categorie: Berichten Nederland

De uitslag van het onderzoek wordt over niet al te lange tijd verwacht. Afhankelijk van de uitkomsten wordt het beleid voor UMTS-masten opnieuw bekeken. Naast het opschorten van vergunningen voor nieuwe masten geeft de gemeente voorlopig ook geen toestemming meer om antennes te plaatsen op gemeentelijke gebouwen.

UMTS-antennes worden gebruikt voor de mobiele telefonie. Met deze techniek is het mogelijk te internetten via de mobiele telefoon en bewegende beelden met geluid te verzenden. De antennes helemaal uit de gemeente weren, kan niet omdat op lang niet alle plekken een vergunning van het gemeentebestuur nodig is, zoals bijvoorbeeld op gebouwen.

De status-quo is het directe gevolg van een initiatief van R. Raats, van de eenmansfractie Lijst Raats. Hij maakt zich grote zorgen over het effect van UMTS en heeft bij de gemeenteraad een motie ingediend om deze masten uit de gemeente te weren. Omdat er bij de raad onvoldoende kennis was over deze techniek is in januari een informatiebijeenkomst georganiseerd waarbij de gemoederen van de voor- en tegenstanders soms aardig verhit raakten. De motie van Raats bleek donderdag tijdens de raadsvergadering een brug te ver. Bestaande antennes buiten werking stellen kan niet, legt wethouder Van der Wekken uit. ''Vergunningsvrije dingen kun je eenmaal niets aan doen. Vergunningen die verleend zijn, zijn verleend. Bovendien hebben we te maken met een minister die heeft gezegd dat ze landelijke dekking garandeert, desnoods door aanwijzing.'' Een ruime meerderheid van de lokale politici kiezen daarom voor een status-quo. ''Dat is realistischer'', legt M. de Pagter van de ChristenUnie uit. Alleen de VVD en J. Koopman van Alert! zijn tegen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie