LF: Enschede krijgt wereldprimeur met superkabel (d.w.z. supergeleidend)
woensdag, 09 maart 2016 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: www.utilities.nl/enschede-krijgt-wereldprimeur-met-superkabel.164566.lynkx
9 maart 2016
De pilot met de vorig jaar aangekondigde 'superkabel' komt als het aan TenneT ligt in Enschede. Op basis van een aantal criteria heeft TenneT het tracé van 3,4 kilometer tussen de hoogspanningsstations Enschede Heekstraat en Enschede Vechtstraat geselecteerd als locatie voor deze wereldprimeur. TenneT gaat nu samen met de gemeente Enschede bekijken of de supergeleidingstechniek op deze plek kan worden toegepast.
TenneT wil een ondergronds supergeleidend hoogspanningssysteem van twee tot vier kilometer lengte aanleggen voor het Nederlandse elektriciteitsnet. Nergens ter wereld wordt supergeleiding nog over deze afstand toegepast. TenneT wil met initiatieven als deze tegemoet komen aan de wensen van de samenleving.
De Superkabel is een zogenoemde HTS-kabel wat staat voor High Temperature Superconductivity. De supergeleider kan tot duizend maal meer stroom transporteren dan koper en met het koelsysteem meegerekend kan een supergeleidende kabel tot vijf maal meer stroom transporteren dan een kabel van koper, waar de huidige ondergrondse hoogspanningsverbindingen tot op heden meestal van worden gemaakt. Een supergeleidende kabel heeft door koeling tot -200 graden Celsius geen weerstand en creëert vrijwel geen verliezen tijdens het transport van stroom. De supergeleidende status wordt bereikt door koeling met vloeibaar stikstof. De huidige 110-150kV kabels hebben vanwege warmteafgifte een ruimtebeslag nodig van twaalf meter breed over het hele tracé. Doordat ze geen warmte produceren, kunnen HTS-kabels veel dichter bij elkaar worden gelegd. Hiervoor is drie meter waarschijnlijk al voldoende. Daarnaast veroorzaakt de HTS-kabel geen magnetisch veld.
Samenwerking
TenneT trekt in dit project samen op met diverse kennisinstituten. Onderzoekers van TU Delft, Universiteit Twente, het Instituut voor Wetenschap en Ontwikkeling (IWO), de HAN en RH Marine (voorheen Imtech Marine) gaan zich onder andere bezig houden met de eisen waaraan het kabelsysteem moet voldoen en de regel- en meettechniek. De planning is dat het project in 2019 wordt opgeleverd.
Toekomst
TenneT voorziet niet dat deze supergeleidende kabel in al lopende projecten toegepast kan worden. Daarvoor is eerst onderzoek en ervaring nodig. De nieuwe kabel kan in eerste instantie alleen op trajecten van maximaal vier kilometer worden toegepast. Een langer tracé is voorlopig niet realiseerbaar in verband met de nodige toevoer van stikstof om de kabel te koelen. Daarnaast is de techniek erg kostbaar; de kabel is vele malen duurder dan een standaard 110 of 150kV kabel. De ontwikkeling gaat echter snel. Bij massaproductie en betere koeltechniek valt te verwachten dat in de toekomst dit soort kabels vaker en over een langere afstand toegepast gaan worden.
Een correctie:
Een supergeleidende kabel geeft net zoals een gewone geleidende kabel een magneetveld rondom de kabel wat in sterkte evenredig is met de stroom door de kabel. Door de kabels met heengaande en teruggaande stroom dichter bij elkaar te leggen kan wel het resulterende magneetveld op wat grotere afstand sterk gereduceerd worden.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie