OLVG start met app voor hartpatiënten
dinsdag, 08 maart 2016 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: www.parool.nl/amsterdam/olvg-start-met-app-voor-hartpatienten~a4258580/
7 maart 2016
Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG heeft een nieuwe app voor patiënten met boezemfibrilleren (een hartritmestoornis) in gebruik. Via de applicatie kan de hartslag gemeten worden en gegevens naar een arts worden gestuurd.
Met de app kunnen patiënten met boezemfibrilleren, een hartritmestoornis, kijken of ze een aanval hebben. Door een vinger twee minuten op de camera te leggen meet een smartphone de hartslag.
Als er sprake is van een onregelmatig hartrime geeft de app dit aan en kan de patiënt de gegevens naar de cardioloog van het OLVG sturen. ''De app kan aangeven of eventuele klachten door boezemfibrilleren komen. Hierdoor hebben we meer inzicht in de relatie tussen klachten en het hartritme en kunnen we de behandeling beter afstemmen,'' zegt cardioloog Jonas de Jong in een persverklaring.
Gediagnosticeerd
Hoewel boezemfibrilleren een aandoening is die vooral bij ouderen voorkomt, wordt er al gretig gebruik gemaakt van de app, vertelt Heleen Makkinga, persvoorlichter van het OLVG. ''Een van onze cardiologen vertelde dat hij na een operatie een oudere patiënt wilde aanraden om de app te gaan gebruiken. De patiënt bleek al lang op de hoogte, en had de app al gedownload op zijn smartphone.''
De boezemfibrillatie-app is nu nog geen screeningstool, vertelt Makkinga, maar wordt alleen gebruikt door patiënten die al gediagnosticeerd zijn. ''Je kunt er niet mee ontdekken of je de aandoening hebt. Maar dat is wel ons streven.''
Nieuwe technologieën
Per jaar komen er ongeveer 3000 patiënten met boezemfibrilleren terecht in het OLVG. In heel Nederland zijn er ongeveer 200.000 mensen met de diagnose. De aandoening kan gevaarlijk zijn, omdat het hartfalen of een beroerte kan veroorzaken.
Het OLVG is veel bezig met de mogelijkheden van nieuwe technologieën. In 2015 is een app gelanceerd voor kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan. De app attendeert de patiënt op het innemen van medicijnen, om misselijkheid en braken te voorkomen. Ook kunnen de patiënten doorgeven wanneer ze misselijk waren, en hoe ernstig. De app verstuurt een rapport naar het ziekenhuis zodat de medicatie eventueel aangepast kan worden.
Heel mooi dat je dit allemaal kunt. Het enige probleem is dat RF straling, dus ook die van bovenstaande app, hartritmestoringen kan veroorzaken of verergeren. Bij incidenteel gebruik zal dat in dit geval geen probleem zijn, niet te vergelijken met continu stralende WiFi routers, DECT telefoons en zendmasten.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie