De gedroomde 'slimme' wijk
woensdag, 20 januari 2016 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: het volgende artikel in het Eindhovens Dagblad van 16 jan. 2016:
www.stopumts.nl/pdf/E.D.%2016jan16%20_%20de%20gedroomde%20slimme%20wijk%20.pdf
Met onderstaande ingezonden brief (reactie) van een lezer zijn we het volledig eens:
Aan: ED Redactie Opinie <opinie@ed.nl>
Kopie: ....... @ed.nl
Onderwerp: Mens (niet) centraal in slimme wijk
Goedendag,
Een slimme wijk, in Eindhoven of elders in Brabant. Dat is de droom van de nieuwe Brabantse SER-voorzitter Elphi Nelissen (E.D. 16 januari). ''Vanaf het prille begin moeten burgers aanhaken. De mens moet centraal staan, niet de technologie om de technologie'', zegt zij. Ook lees ik: ''Wijkbewoners dragen een zender om te voorkomen dat zelfrijdende auto's voetgangers over het hoofd zien.''
Afgezien van de vraag of niet-wijkbewoners in zo'n testomgeving dan tot een soort loslopend wild worden gemaakt, is dit een nogal ongerijmde manier om de mens centraal te stellen. Stel dat zoiets straks op grote schaal werkelijkheid wordt. Dan wil ik helemaal niet verplicht rondlopen met een zender om aanrijdingen door ''slimme'' auto's te vermijden. Laat staan dat ik mijn jonge kroost ermee zou willen uitrusten als zij tikkertje gaan spelen op straat. Er wordt om ons heen al meer dan genoeg straling geproduceerd door van alles en nog wat, en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen met al die slimme technologie, terwijl men nog geen flauw idee heeft van de gezondheidsrisico's op de lange termijn.
Dat de provinciale politiek met een soortgelijke bevlogenheid werk wil maken van ''Brabant als levend laboratorium'' stemt mij niet vrolijker. De Brabander als proefkonijn dus. En waar is het allemaal goed voor? Juist ja, om de economie een boost te geven. Want daarvoor is mevrouw Nelissen aangesteld. Hoezo, de mens centraal?
Mirjam Kies
Eindhoven
We hebben hier zelf de volgende reactie achteraan gestuurd:
Beste redactie,
In het E.D. van 16 jan. stond het artikel ‘Slimme wijk in Brabant’ waarin de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant een ‘rooskleurig’ beeld schetst van een toekomstige ‘slimme wijk’, haar toekomstdroom zoals zij schrijft. Die wijk is voorzien van de laatste technologieën en moet het prototype zijn van de toekomstige leefomgeving van ons allemaal. Ze zegt dat de mens centraal moet staan en niet de technologie. Dit lijkt enigszins tegenstrijdig met het voorgaande, nl. dat de wijk voorzien moet zijn van de laatste technologieën. In de wijk rijden auto’s – die we met elkaar delen – autonoom en wijkbewoners dragen een zender om te voorkomen dat zelfrijdende auto’s voetgangers over het hoofd zien, zo staat het in het artikel. Ik vraag me af hoeveel mensen auto’s willen delen, de meesten hechten toch wel aan hun eigen auto. En de wijkbewoners moeten een zender drager. Hoe zit ‘t met bezoekers? Is er bij de ingang naar de wijk een wachtpost waar je een zender tijdelijk kunt krijgen? En hoe zit ‘t met kleine kinderen, die moeten dus ook een zender dragen, anders kunnen ze overreden worden. En als ze de zender een keer vergeten, of als de batterij leeg is, mogen ze dan wel overreden worden? Verder zijn er in België en Frankrijk wettelijke maatregelen genomen om kinderen, kleine in het bijzonder, te beschermen tegen de straling van draadloze communicatie en daar horen zulke zenders die je moeten beschermen tegen zelfrijdende auto’s ook bij. Maar dat is een ander onderwerp. Het artikel lijkt me van weinig realiteitszin te getuigen, maar dat is natuurlijk een persoonlijke opvatting.
Leendert Vriens
Knegsel
Beide bovenstaande ingezonden reacties zijn op 20 jan. in de rubriek Opinie in het Eindhovens Dagblad gepubliceerd, tezamen met nog twee andere reacties die ook niet lovend waren over de 'toekomstvisie' en de 'bijziende auto's' van Elphi Nelissen.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie