Tele2 activeert 4g+ op al zijn zendmasten

woensdag, 11 november 2015 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: tweakers.net/nieuws/106263/tele2-activeert-4g+-op-al-zijn-zendmasten.html
11 nov. 2015


Door Arnoud Wokke

Tele2 heeft 4g+ aangezet op zijn netwerk. De provider gebruikt nu alle frequenties waarvoor het licenties heeft gekocht. De provider is niet van plan om in Nederland 4g aan te gaan bieden via lte-u op 5GHz. Dat zegt technisch directeur Francois Mairey van Tele2 Nederland.

Tele2 heeft alle antennes met zowel 800 Mhz als 2,6 GHz uitgerust, waardoor 4g+ overal werkt, zegt Mairey in een vraaggesprek met Tweakers. In de praktijk gaat dankzij 4g+, waarbij telefoons op meerdere frequenties tegelijk met een zendmast kunnen communiceren, de downloadsnelheid omhoog van ongeveer 40 naar 80Mbit/s. In theorie stijgt het tot 225Mbit/s.

Daarmee gebruikt Tele2 al zijn spectrum voor 4g+, maar er is inmiddels een nieuwe technologie die providers kunnen inzetten om de snelheid verder op te schroeven: lte-u, 4g via het vrijelijk te gebruiken 5GHz-spectrum. Mairey denkt niet dat het goed zou werken in Nederland. ''Nederland is een land met veel wifi-netwerken, ook op diezelfde 5GHz. Als wij dat zouden gebruiken voor ons 4g-netwerk, is dat denk ik te druk.''

Het 4g-netwerk dekt nu 80 procent van Nederland, waar 92 procent van de bevolking woont. Tele2 wil binnen vier maanden landelijke dekking hebben. Hoewel alle masten 4g+ hebben, reikt de daarvoor gebruikte frequentie van 2,6 GHz minder ver dan de 800 MHz-frequentie. Het is niet bekend hoe hoog het dekkingspercentage van het 4g+-netwerk is.

Tele2 kondigde woensdag zijn nieuwe abonnementen aan, de eerste sinds zijn 4g-netwerk eerder dit jaar live ging. Ondanks eerdere problemen met het overzetten zitten nu ongeveer 400.000 klanten op het 4g-netwerk: 30.000 hebben wel een toestel met 4g, maar zitten op oude abonnementen, waardoor ze volgens de provider niet over kunnen op 4gLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie