KPN geeft Internet of Things een boost

woensdag, 04 november 2015 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telegraaf.nl/digitaal/24697711/__KPN_geeft_Internet_of_Things_een_boost__.html
4 nov. 2015


KPN is vandaag in Rotterdam en Den Haag van start gegaan met een nieuw netwerk dat miljoenen apparaten die weinig stroom en data gebruiken met elkaar kunnen verbinden. Zo kan de gemeentereiniging bijvoorbeeld op afstand kijken of een vuilniscontainer geleegd moet worden.

Het zogenoemde LoRa-netwerk verschijnt naast de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Door de lage frequentie die LoRa gebruikt, is het bereik groot en is de indoordekking goed. De gegevens die via het LoRa-netwerk worden verstuurd zijn versleuteld om de privacy te waarborgen.

Het netwerk is gemaakt voor apparaten die geen doorlopende internetverbinding nodig hebben, maar op bepaalde momenten gegevens door willen sturen. Deze apparaten worden hiertoe voorzien van een sensor die communiceert met het LoRa-netwerk.
LoRa is gebaseerd op een open standaard ‘LoRaWAN’. Naast KPN zijn ook bedrijven als Semtech, Cisco, Actility, Proximus en Swisscom lid van de LoRa Alliance. KPN zet zich samen met deze partijen in om alle LoRa-apparaten over de hele wereld op dezelfde manier te laten ‘praten’.

Amsterdam heeft sinds augustus al een dekkend LoRa-netwerk dat niet in handen is van een commerciële partij. Bedrijven als havenbedrijf Port of Amsterdam, KPMG, de Beurs van Berlage en Deloitte hebben de aanleg gefinancierd. Via crowdfunding wordt de uitbreiding van het netwerk uitgerold. De oprichters verzetten zich tegen inmenging van commerciële partijen: „LoRa moet gratis te gebruiken zijn. Want, data zijn als zuurstof, een algemeen goed”, aldus Wienke Giezeman, oprichter van The Things Network dat de antennes heeft geplaatst.

KPN wil zijn LoRa-netwerk in 2016 stapsgewijs in de rest van Nederland uitrollen. De komende tijd zullen ruim duizend bestaande mobiele opstelpunten worden voorzien van de LoRa-technologie om een landelijk dekkend netwerk te realiseren.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie