Frequenties voor drones, meer straling

woensdag, 04 november 2015 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4177579/2015/11/04/Drone-krijgt-ruim-baan-van-kabinet.dhtml
4 nov. 2015

Drone krijgt ruim baan van kabinet


Het kabinet stelt een aparte frequentieband beschikbaar voor het gebruik van drones. De nieuwe radioruimte is bedoeld voor het groeiende legertje professionele drones-gebruikers als tv-zenders, beveiligingsbedrijven en energiebedrijven die hoge windmolens of koeltorens willen inspecteren.

Met de nieuwe radioruimte, die te vinden is op de 2300 tot 2495 MHZ golf, wil minister Kamp (Economische Zaken) innovatie stimuleren gebruikers een betrouwbare, storingsvrije verbinding bieden waarop ze in hoge resolutie foto's en videobeelden kunnen schieten.

Momenteel zijn drones aangewezen op de vrije, maar storingsgevoelige Wifi-banden. Daar concurreren ze met miljoenen Nederlanders die naast hun smartphones steeds meer andere gadgets en elektronica bezitten.

,,De dronesmarkt ontwikkelt zich bijzonder snel en de toepassingsmogelijkheden zullen de komende jaren naar verwachting aanzienlijk toenemen,'' zegt Kamp, die afgelopen maanden het zogenaamde Nationaal Frequentieplan (NFP) heeft aangepast. ,,Drones leveren nieuwe kansen op, maar ook nieuwe bedreigingen.''

Met de nieuwe frequentie denkt het kabinet onder meer aan tv-zenders als de NOS die een wielerwedstrijd wil filmen of aan de beveiliging en inspectie van gevangenissen, industriële installaties en bedrijventerreinen.

Gisteren was de wettelijke aanpassing officieel rond, medio deze maand kunnen de eerste drone-vergunningen worden aangevraagd. De licentie is voor een jaar geldig, laat Agentschap Telecom weten die namens EZ op de ether toeziet. De kosten bedragen enkele honderden euro's.

Het gebruik van drones neemt de laatste twee jaar explosief toe. Momenteel zijn er volgens Kamp al zo'n 100.000 hobbydrones verkocht.

Ook de regelgeving rond drones ontwikkelt zich razendsnel: vorige week meldde deze krant dat ook de EU met regelgeving komt. Zo moet elke drone een chip krijgen daarop de gegevens van de eigenaar. Zo valt die bij schade of een ongeval te achterhalen.

Veiligheidseisen
Agentschap Telecom beklemtoont dat de nieuwe frequentieruimte los staat van de veiligheids- en andere eisen waar drones aan moeten voldoen. De Inspectie Leefomgeving en Transport stelt strenge eisen aan beroepsmatige drones, zo moet de drone-piloot een brevet hebben en mag niet in het donker worden gevlogen.

Voor hobbydrones gelden minstens zo strenge voorwaarden: zij mogen maximaal 120 meter hoog vliegen en alleen buiten de bebouwde kom.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie