‘Nederlander vertrouwt overheid niet met persoonlijke data’

zaterdag, 18 juli 2015 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telegraaf.nl/digitaal/24275780/___Nederlander_vertrouwt_overheid_niet_met_persoonlijke_data___.html
17 juli 2015


Meer dan tweederde van de Nederlanders vertrouwt de overheid niet met hun persoonlijke gegevens. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Lieberman in opdracht van informaticabedrijf Unisys. Maar liefst 69 procent van de mensen denkt dat er in de komende 12 maanden een datalek bij een overheidsinstantie plaatsvindt.

“Hierbij moet je niet alleen denken aan een hack, maar ook aan ambtenaren die bijvoorbeeld dossiers kunnen inzien waar ze niets mee te maken hebben,” zo stelt Jim Vlaming van Unisys. Ook telecombedrijven krijgen weinig vertrouwen van Nederlandse burgers: 68 procent denkt dat er in het komende jaar bij een telefonieaanbieder een datalek plaatsvindt.

Van de ondervraagden denkt 59 procent dat er het komende jaar überhaupt ergens een datalek zal zijn. Nederlanders wantrouwen de overheid en verschillende private sectoren daarmee het meest van alle onderzochte landen. In het Verenigde Koninkrijk (34 procent) en de Verenigde Staten (31 procent) is het vertrouwen het hoogst.

“Gevoelsmatig denk ik dat het vooral komt omdat het aantal internetgebruikers en -verbindingen in ons land zo hoog is, dat de meeste mensen de risico’s ook wel kennen,” legt Vlaming uit. “Het blijkt wel dat Nederlanders die goed aanvoelen.”

Vlaming stelt dat de beveiliging van data de komende jaren sterk zal verbeteren: “Nieuwe biometrische authenticatiemethoden - zoals het scannen van vingerafdrukken of technieken die gedragingen detecteren, zoals spraakpatronen, handtekeningen en toetsaanslagen - zijn niet alleen veiliger dan authenticatie met gebruikersnaam en wachtwoord, maar bovendien een stuk gebruiksvriendelijker op het gebied van snelheid, eenvoud en de algehele gebruikservaring.”

Daarnaast zal er meer worden gewerkt met zogenaamde ‘whitelists’, waarbij bepaalde gegevens alleen mogen worden ingezien door geautoriseerde mensen die op zo’n lijst staan. “De data is dan onzichtbaar voor mensen die er helemaal niet bij moeten kunnen,” aldus de beveiligingsspecialist.



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie