Kanker doodsoorzaak nummer één in Nederland

donderdag, 09 juli 2015 - Categorie: Berichten Nederland

Bron 1: www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/4097630/2015/07/09/Kanker-doodsoorzaak-nummer-een-in-Nederland.dhtml
9 juli 2015


Kanker is met 43.000 doden in 2014 doodsoorzaak nummer één in Nederland, maar als gekeken wordt naar de verschillende soorten kanker eist dementie meer slachtoffers.

Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna een op de drie sterfgevallen werd vorig jaar door kanker veroorzaakt. Tegelijkertijd overleden er meer mensen aan dementie dan aan de verschillende soorten kankers afzonderlijk, namelijk 12.500.

Bijna 70 procent van personen die aan dementie overlijden is vrouw. Dementie is steeds vaker de doodsoorzaak in Nederland, omdat we steeds ouder worden. Vorig jaar bleek uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al dat dementie in 2030 de voornaamste doodsoorzaak zal zijn in Nederland.

Hartfalen
De cijfers van het CBS tonen aan dat steeds minder mensen sterven aan een acuut hartinfarct. Vorig jaar waren dat er zo'n 5.300, vierhonderd minder (7 procent) dan in 2013.
ADVERTENTIE

Sinds de jaren zeventig daalt het aantal mensen dat aan plotseling hartfalen sterft. Dat komt onder meer door meer aandacht voor een hoog cholesterolgehalte, vooruitgang in behandelingen als dotteren en medicijnen en afname van het aantal rokers. Patiënten overleven zo een acuut hartinfarct en overlijden uiteindelijk aan iets anders.

En hoe zit 't met de toename van het aantal doden door kanker? Dit om een eventuele link te leggen met de toename van de stralingsbelasting.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie