ME/cvs onderzoek nodig vindt de Tweede Kamer

maandag, 18 mei 2015 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telegraaf.nl/gezondheid/24052684/__Nieuw_onderzoek_naar__zombieziekte___.html .
18 mei 2015

Nieuw onderzoek naar 'zombieziekte'

Op aandringen van patiënten moet De Gezondheidsraad opnieuw onderzoek doen naar de chronische vermoeidheidsziekte myalgische encefalomyelitis (ME). Dit heeft de Tweede Kamer bepaald, nadat patiëntenverenigingen samen ruim 50.000 handtekeningen hadden verzameld. Zo meldt het Algemeen Dagblad.


Het onderzoek is volgens Rob Wijbenga van de patiëntenvereniging ME/cvs is het onderzoek hard nodig. ''Er is nauwelijks iets bekend over de oorzaken van de ziekte. Daarmee is dus ook onduidelijk wat de beste behandeling is.''

Ontevreden
De overheid trok in 2005 al twee miljoen euro uit voor onderzoek naar ME. De onderzoekers concludeerden toen dat de ziekte vooral een psychische aandoening is die kan worden behandeld met gedragstherapie en lichamelijke oefeningen.

De patiënten zijn ontevreden dat ze destijds niet zijn betrokken bij het onderzoek van de Gezondheidsraad. Bij het nieuwe onderzoek zal dit wel gebeuren.

Mensen met ME kampen met uiteenlopende klachten waaronder ernstige vermoeidheid, uitputting, spierpijn, concentratiemoeilijkheden, krachtverlies, hoofdpijn en verwardheid. Patiënten zijn chronisch moe, daarom wordt de ziekte ook wel de 'zombieziekte' genoemd.
www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/me-cvs/item33351
www.telegraaf.nl/gezondheid/aandoeningen/?code=39084
www.telegraaf.nl/gezondheid/aandoeningen/?code=38517
www.telegraaf.nl/gezondheid/aandoeningen/?code=42288
www.telegraaf.nl/gezondheid/aandoeningen/?code=31965

zie ook:
news.google.nl/news/story?ncl=dGGf1ckmBP_Gb5M-c11QygHThjqEM&ned=nl_nl&topic=n .
en
nos.nl/artikel/2036309-nieuw-onderzoek-naar-mysterieuze-vermoeidheidsziekte-me.html .

en voor de patiëntenvereniging:
www.me-cvsvereniging.nl/welkom-bij-de-me-cvs-vereniging

Een aantal van de klachten zijn dezelfde als de EHS klachten: vermoeidheid, concentratieproblemen, hoofdpijn en soms spierpijn. Er zal een overlap van de twee gebieden zijn. Maar in het onderzoek zal EHS als één van de mogelijke oorzaken waarschijnlijk niet meegenomen worden, waardoor het onderzoek bij voorbaat niet compleet zal zijn.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie