Zaanstad loopt voorop net slimme meters

zaterdag, 09 mei 2015 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: Zaans Stadsblad
6 mei 2015

De gemeente Zaanstad is en van de eerste gemeenten in Nederland die op bijna alle gemeentelijke gas- en elektriciteitsaansluitingen slimme meters heeft aangebracht. Dir past bij de ambitie om in 2020 klimaat neutraal te zijn.


Na een inventarisatie zijn circa 650 locaties vastgesteld waas de oude meters konden worden vervangen. Het gaat daarbij om gemeentelijke gebouwen, openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, bruggen pompen en gemalen.

De slimme meters meten elk kwartier de kilowattuurstand en elk uur het aantal verbruikte kubieke meters gas. Bij een onverwachte toename van het energieverbruik kan snel worden ingegrepen. Ook kan het verbruik bij identieke gebouwen en bijvoorbeeld rioolpompen met elkaar worden vergeleken. Zo bleek al snel dat het verbruik in een sportzaal veel hoger was dan in een vergelijkbare zaal: de installatie stond permanent in de ‘comfortstand’. Een simpele actie – met een knop een andere instelling regelen – leidde tot een reductie van bijna zestig procent.

In totaal was met de vervanging van de meters 54 duizend euro gemoeid. Uiteindelijk moeten de slimme meters leiden tot een besparing van enkele tienduizenden euro’s.

Het is dat het om gemeentelijke gebouwen gaat, maar elk kwartier meten is wel iets meer dan de toegezegde 6x per jaar meten voor huishoudens. En kan men daarop rekenen? Beter safe dan sorry en gewone de slimme meters voor thuis weigeren.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie