Kinderen moeten steeds vaker bril door overmatig tablet-gebruik

donderdag, 02 april 2015 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.computeridee.nl/nieuws/kinderen-moeten-steeds-vaker-bril-door-overmatig-tablet-gebruik/ .
2 april 2015


Kinderen moeten steeds vaker aan een bril doordat zij steeds meer kijken naar tablets en smartphones. Dat blijkt uit langdurig onderzoek onder ruim 5,000 kinderen, waarvan de zwaarste tabletgebruikers significant slechtere ogen hebben.

In het onderzoek werden ruim 5,000 kinderen 6 jaar lang gevolgd vanaf hun geboorte. Er werd vooral gekeken naar hoe de kinderen hun tijd besteedden op tablets en smartphones. De kinderen die dagelijks meer dan 2 uur achter een beeldscherm zitten, zijn vaker bijziend.

Ooggroei
De ogen van kinderen blijven in de eerste levensjaren gewoon groeien. Wanneer een kind lang naar een beeldscherm kijkt, moeten de ogen vaker bijstellen. Daardoor groeien de ogen op zo'n manier, dat kinderen al op jonge leeftijd bijziend worden en steeds meer moeite hebben met lezen op lange afstand, bijvoorbeeld in de klas.

Tijdsbesteding
Volgens de onderzoekers is de tijdsbesteding van kinderen de grootste oorzaak van het probleem. Kinderen spelen steeds minder buiten, en gebruiken vaker technologie om spelletjes te spelen of om te lezen.

Minder buiten spelen
De onderzoekers zagen ook dat bijziende kinderen gemiddeld langer achter een computer zaten, en dat zij veel minder lang buiten speelden dan niet-bijziende kinderen. Bijziende kinderen gebruikten gemiddeld 45 minuten per dag een computer (tegenover 33 minuten voor niet-bijzienden), en speelden ruim 40 minuten minder buiten.

De wetenschappers raden aan om maximaal 30 minuten per dag gebruik te maken van een tablet of smartphone. Daarbij zouden kinderen ook minimaal 30 centimeter afstand moeten houden van het scherm.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie