Hoogspanningslijnen: Gemeenten verzetten zich tegen kosten ‘verkabeling’

donderdag, 02 april 2015 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/58493/gemeenten_verzetten_zich_tegen_kosten_verkabeling_
31 maart 2015


Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil dat hoogspanningskabels die te dicht over of bij woonhuizen zijn geplaatst onder de grond gebracht worden. De totale kosten voor deze 'verkabeling': 440 miljoen euro.

Een kwart daarvan komt, als het aan Den Haag ligt, op rekening van de gemeente zelf. 18 gemeenten waarin de ‘verkabeling’ vanaf 2017 plaats moet gaan vinden zeggen deze kosten -die voor hen in de miljoenen euro's lopen- niet te kunnen en niet te willen betalen.

Binnenkort stuurt minister Kamp de Wet Stroom naar de Tweede Kamer. Daarin wil hij vastleggen dat netbeheerder Tennet (eigendom van de staat) 75 procent van de verkabelingskosten betaalt en de gemeente waarin de verkabeling plaatsvindt opdraait voor het resterende kwart. In totaal gaat het om 135 kilometer hoogspanningskabel verdeeld over 55 gemeenten.

Voor een gemeente als Veenendaal bijvoorbeeld zou het een greep uit de kas van ruim tien miljoen euro betekenen, voor een kleine gemeente als Geertruidenberg zes miljoen. De achttien gemeenten hebben zich verenigd in hun protest in Platform Hoogspanning.

De patstelling die nu bestaat maakt de omwonenden van de hoogspanningskabels bezorgd over of die verkabeling nu wel echt door kan gaan. Er is namelijk veel onrust onder bewoners over de gezondheidsrisico's die de straling van de hoogspanningskabels met zich mee kunnen brengen.

Wetenschappelijk bewezen is dat wonen onder of dicht bij een hoogspanningskabel kan leiden tot een iets grotere kans op kinderleukemie. Daarnaast is niet veel bewezen, maar zijn er wel allerlei vermoedens over de schadelijke effecten die de steeds sterker wordende straling van de steeds groter wordende hoeveelheid stroom die erover heen gaat kan hebben.

Minister Kamp schreef hierover vorig jaar in een brief naar de Kamer: 'Een aantal gemeenten heeft gemeld van mening te zijn dat de bijdrage van 25 procent niet rechtvaardig is. De volledige kosten zouden door de afnemers opgebracht moeten worden. Ik vind dit niet verantwoord, het hoogspanningsdossier is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De huidige situaties zijn niet door toedoen van een partij ontstaan. De uitvoering van de verkabeling is bovendien een zaak tussen de netbeheerder en de gemeenten.’

We spreken erover met Saskia Lavrijssen, hoogleraar Consument en Energie aan de Universiteit Tilburg. Nermina Kundic, wethouder in de gemeente Veenendaal, met de Veenendaalse familie Veraar wie zeggen een druk op het hoofd te voelen door de hoge spanning, en ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber wie vindt dat de kosten ‘gesocialiseerd’ moeten worden; de kosten moeten via de nettarieven worden betaald.

Commentaar van een lezer:

Dat dezelfde laagfrequente omstandigheden ook voorkomen nabij meterkasten (in gebouwen) en transformatoren en kabels (met een hoge spanning) die zich soms vlakbij woningen bevinden (bijvoorbeeld zich in het pand bevinden of onder het trottoir liggen), ontgaat Kamp kennelijk. Als hij consequent zou zijn, zou hij daar ook iets aan moeten doen.

Helemaal mee eens.
Voor verdere achtergrondinformatie voor LF velden en hoogspanningslijnen zie:


www.milieuziektes.nl/Pagina12c.html .
en van dezelfde auteur:

Het Voltage is niet zo belangrijk: Wel belangrijk is het Ampèrage welke door de kabels stroomt.

Het maakt veel uit, of de kabels alleen hangen of met z'n drietjes bij elkaar, ofwel dat de kabels getwijnd (verdrillt) zijn. Want dan zijn de magneetvelden geringer.

Wat techneuten ook mogen beweren, de magneetvelden kruipen ook door de stalen gebintes van de (oudere) hoogspanningsmasten, en door het beton in de grond. In de buurt van Weesp had ik al eens magneetvelden gemeten, ca. 250 meter vanaf zo'n mast, met een waarde van 250 nT in de groententuin van een boerengezin.

Het is mooi dat TenneT hun nieuwe Wintrack masten heeft ontwikkeld, die aanzienlijk minder straling zouden geven dan de reeds bestaande.

Maar het is veel beter om de kabels in de grond te leggen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie