Green Bank, West Virginia: de stad zonder wifi en mobiele telefoon

dinsdag, 06 januari 2015 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.nrc.nl/longreads/2015/01/05/green-bank-de-laatste-toevlucht-voor-de-elektroallergische-mens/ .
5 jan. 2015

Over Green Bank hebben we al vaker gerapporteerd. Maar vanwege het feit dat de NRC er een verhaal over schrijft maakt het de moeite waard er aandacht aan te schenken.


Een whatsappje versturen naar vrienden kan er niet. En ook mobiel internetten, draadloos telefoneren of een sms versturen is er niet toegestaan. In het bosrijke Green Bank, een klein dorp in het westen van de Amerikaanse staat West Virginia, is elke vorm van elektromagnetische straling ten strengste verboden.

De reden voor die strenge regels is al van ver buiten het dorp te zien. Wie over de enige weg naar Green Bank rijdt, kan met geen mogelijkheid om de 150 meter hoge, hagelwitte telescoop heen. En wie niet op de omgeving let, merkt het wel aan zijn autoradio, die dan al tientallen kilometers stoort.

Voor de Robert C. Byrd-telescoop is absolute radiostilte essentieel. Het gevaarte is namelijk bedoeld voor het opvangen van elektromagnetische straling uit de ruimte en elke ruis van buitenaf kan het binnenkomende beeld verstoren. De telescoop is zo gevoelig dat hij het energetische equivalent van een sneeuwvlok die de grond raakt, al kan oppikken.

HEEL GESCHIKT VOOR ELEKTROGEVOELIGEN
Door de aanwezigheid van de Green Bank Telescope, kortweg GBT, is het kleine dorp op vier uur rijden van Washington de ‘stilste’ plaats op elektromagnetisch gebied. Het maakt Green Bank uitermate geschikt voor mensen die menen te lijden aan ‘elektrohypersensitiviteit’, een overgevoeligheid voor elektromagnetische straling.

In Green Bank kunnen zij namelijk vluchten voor de klachten die zij elders wel zeggen te krijgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en tal van andere symptomen. Want bij een dokter kunnen ze niet terecht, omdat elektroallergie in de Verenigde Staten niet wordt erkend als ziekte.

Voor de rest van het verhaal zie bovenstaande link.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie