'Nederlandse superantenne verovert de wereld'

woensdag, 24 december 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telegraaf.nl/premium/dft/dftavond/23488173/___Nederlandse_superantenne_verovert_de_wereld___.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter
23 dec. 2014


AMSTERDAM - Roel Pieper denkt met de Antenna Company de grootste klapper uit de ’tweede helft’ van zijn lange carriere te maken.

Door Alfred Monterie
Na eind jaren negentig buitengewoon succesvol te zijn geweest met Tandem Computers en Unix System Laboratories heeft de ex-topman van Philips goud in zijn handen met de Antenna Company. „Dit komt in de top 3 van mijn cv'', meldt Pieper opgewekt.
De allergrootste bedrijven uit de wereld van de (tele)communicatie staan op het punt contracten te tekenen. „We durven te denken aan een omzet van €100 miljoen eind 2016. Met hele hoge winstmarges”, aldus Pieper. Medio vorig jaar trok miljardair Marcel Boekhoorn hem aan om de revolutionaire antennetechniek van het bedrijf uit Willemstad (Curaçao) te verzilveren. „En sindsdien is er waanzinnig veel gebeurd.

'DEALS MET LENOVO EN SAMSUNG'
Pieper slaagde erin de voornaamste afnemers van antennes te overtuigen van de voordelen, waaronder een gigantisch bereik. Hij is zo goed als rond met de twee grootste spelers op het gebied van tablets en notebooks. Hoewel hij weigert namen te noemen, weerspreekt hij niet dat marktleider Lenovo binnen is gehaald. „Dat zou kunnen. Binnen twee maanden wordt het bekend gemaakt.'' Ook Samsung zou kandidaat-afnemer zijn. Klant van het eerste uur is het Amerikaanse bedrijf Aruba Networks. Verder gaan twee grote smartphone-fabrikanten de SuperShape-antennes toepassen in hun nieuwe paradepaardjes. Tenslotte gaat een partner uit Hong Kong hiermee auto’s online brengen.

'GEEN DURE GLASVEZELVERBINDING MEER NODIG'
Nu een aantal leidende fabrikanten over de streep is getrokken, wordt het gemakkelijker de rest mee te krijgen. Met de nieuwe antennes krijgen routers voor buitengebruik een bereik van enkele kilometers. Volgens Pieper kan wifi hierdoor een zeer sterke concurrent voor de snelle mobiele 4G-netwerken (LTE) worden. Kabelbedrijven hoeven straks niet meer in woonwijken te graven. De laatste paar kilometers naar de ”meterkast thuis” worden draadloos met de antenne overbrugd. „Het leggen van dure glasvezelverbindingen naar woningen wordt minder zinvol. Muziek, video en andere zware bestanden komen nog sneller de huiskamer binnen.''

INNOVATIEF
Piepers eerste klus was om de leidende netwerkfabrikanten ervan te overtuigen dat geen enkel ander antennebedrijf in staat is het bereik zo spectaculair te vergroten. Ook het intellectueel eigendom is nu volledig afgeschemd. Piepers innovatie is de eerste sinds tientallen jaren op gebied van antennes, een markt van $20 miljard. De nieuwe antennes die twee technische doorbraken combineren, werken totaal anders. De eerste innovatie is dat ze gebruik maken van resonerende oppervlaktes die niet uit keramiek maar uit polymeren bestaan. Dat kan een cylinder, staaf, plat vlak of bijna elke vorm zijn. Door de juiste vorm te vinden, denk hierbij aan een soort lens, wordt het signaal versterkt, zowel bij het ontvangen als het zenden. De doorstroom van data gaat 3 tot wel 10 keer zo snel. De tweede vernieuwing is het gebruik van de superformule van de Belgische uitvinder, prof. Johan Gielis, thans eigendom van het Tilburgse bedrijf Genicap. Hiermee is de juiste antennevorm te berekenen.

En de straling? Gezondheid speelt geen rol, als er maar aan verdiend wordt.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie