Haarlemmermeer: UMTS-mast mag in woonwijk
zaterdag, 25 oktober 2014 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: www.dichtbij.nl/haarlemmermeer/regionaal-nieuws/artikel/3752745/umtsmast-mag-in-woonwijk.aspx .
23 oktober 2014
HAARLEMMERMEER - Het college is donderdagavond niet gezwicht voor de druk om zendmasten buiten woonwijken te houden. Bewoners waren in groten getale naar het raadhuis gekomen, twee inspreeksters boden 600 handtekeningen aan en de oppositie diende een motie in. Het collegebestuur bleef echter onwrikbaar.
Er waren donderdag 23 oktober zoveel verontruste bewoners naar de vergadering van de gemeenteraad gekomen dat ze niet allemaal in de raadszaal konden zitten. Gelukkig bood de aangrenzende Burgerzaal genoeg ruimte en daar konden ze het ook volgen.
Verbieden
Eerst probeerden mevrouw Haitsma en mevrouw Rodenhuis de raadsleden te overtuigen het beleid van de gemeente Goirle te volgen en op grond van ruimtelijke ordening de plaatsing van zendmasten in woonwijken te verbieden.
Namens bewonerscollectieven in Hoofddorp en Nieuw-Vennep boden ze 600 handtekeningen aan. Ze zijn inmiddels inhoudelijk zeer deskundig en gaven tal van argumenten om naar de oproep van de bewoners te luisteren.
Motie
Daarna probeerden de oppositiepartijen CDA, GroenLinks, ChristenUnie/SGP, Een Haarlemmermeer en Forza met een motie het college op andere gedachten te brengen.
Mariëtte Sedee van het CDA nam het voortouw en zette de PvdA flink onder druk. Wethouder Tom Horn (PvdA) zou, toen hij nog raadslid was, ook tegen de plaatsing van zendmasten in woonwijken zijn geweest.
Verleden
Sedee hield hem allerlei uitspraken uit het verleden voor maar Horn had zich goed voorbereid en redde zich eruit. Hij probeerde het risico van straling te relativeren door er op te wijzen dat er in Haarlemmermeer al 549 masten staan op daken en kerktorens.
'Ze staan onder ander hier op het raadhuis. Ik heb geen juridische argumenten om het tegen te houden. En als we de twintigste zendmast op de grond verbieden, dan zetten de providers gewoon de 550ste op een dak.'
Onsje
Ook D66 moest zich verdedigen. Het CDA had de motie de naam 'een onsje meer' gegeven en die naam was niet toevallig gekozen. Fractievoorzitter van D66 Denise Abbas had namelijk in een vorige sessie over de zendmasten daarom gevraagd: mag het een onsje meer zijn? Maar ook Abbas was niet te vermurwen.
Anneke van der Veer van Forza gooide het over een andere boeg en vroeg waarom de partijen niet naar de inwoners luisteren. 'Ik nodig u uit om het volk te vertegenwoordigen en te luisteren naar de wensen van de bewoners.'
Participatie
Ze vroeg wat wethouder Marjolein Steffens er van vond. 'U moet als wethouder van participatie een mooie avond hebben, er zijn veel inwoners hier. Dat is toch input en participatie pur sang.'
Er was nog wat gedoe voordat Steffens zich liet verleiden aan het debat mee te doen want het zendmastenbeleid zit niet in haar portefeuille. Uiteindelijk besloot ze de wijste te zijn en antwoordde ze.
Uit elkaar
Moeilijk kreeg ze het niet, want er was aan inspraak geen gebrek geweest. Daar ging het ook niet over, wel over de vraag of de bewoners vervolgens hun zin kregen. En dat kregen ze niet. De partijen die samen het collegebestuur vormen, VVD, PvdA, HAP en D66, lieten zich niet uit elkaar drijven.
Zie ook:
Berichten%20Nederland/8775/zendmastprotest_haarlemmermeer .
en
zendmastprotest.nl/ .
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie