Zendmastprotest Haarlemmermeer

donderdag, 23 oktober 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron 1: zendmastprotest.nl/media/ .
23 okt. 2014

Oproep voor een zendmastendebat in de gemeenteraad op 23 oktober.

Bron 2: www.haarlemsdagblad.nl/regionaal/haarlemmermeer/article27206648.ece/B-en-W-er-staan-al-umts-masten-in-woonwijken_?lref=r_regionaal .
22 okt. 2014

B en W: er staan al umts-masten in woonwijken


HOOFDDORP - In woonwijken mogen zonder vergunning namelijk overal umts-masten op gebouwen worden geplaatst. Ze staan ook op allerlei hoge gebouwen. Om dan losstaande masten te verbieden, levert dat niet minder mogelijk bedreiging voor de volksgezondheid op.

Dat stellen de wethouders Adam Elzakalai en Tom Horn. Zij vinden het oneigenlijk om losse masten te verbieden met het argument dat dat beter is voor de volksgezondheid, terwijl er allerlei umts-masten elders in de wijk staan.

In een brief aan de gemeenteraad gaan ze uitvoerig in op de ’voorbeeldgemeenten’ die het Bewonerscollectief Zendmastprotest eerder tijdens inspraak noemde. Donderdagavond praat de gemeenteraad opnieuw over het zendmastenbeleid. Het beleid in Haarlemmermeer is geen losstaande masten in woonwijken. Het collectief wil ze op minstens vierhonderd meter afstand van een woonwijk.

Veertig meter
Het bewonerscollectief stelde dat de gemeenten Renswoude, Veldhoven en De Bilt met hun beleid zendmasten van veertig meter of hoger weigeren en dat Haarlemmermeer dat dus ook kan besluiten. Die gemeenten zijn echter onvergelijkbaar met Haarlemmermeer en zijn 26 woonkernen, stellen B en W.

Renswoude bijvoorbeeld is een klein compact dorp. Als daar op vierhonderd meter afstand masten worden geplaatst, is er gsm-dekking in het hele dorp. Bovendien blijkt uit navraag dat Renswoude de voorkeur geeft aan vergunningsvrije umts-masten op gebouwen in de bebouwde kom.

Schijnzekerheid
Het bewonerscollectief vreest dat de elektromagnetische straling van umts-masten op langere termijn schadelijk is voor de gezondheid van mensen. Bewijs is daar niet voor, net zo min als voor het tegendeel. Daarom bepleit het collectief het voorzorgsprincipe: zo lang er geen duidelijkheid is geen masten van veertig meter of hoger dichter dan vierhonderd meter van woonwijken. B en W vinden dat schijnzekerheid geven, omdat kleine masten op gebouwen gewoon mogen.

De afgelopen maanden zijn al verhitte discussies gevoerd met onder andere de insprekers. De politieke partijen zijn het nog lang niet eens over wat te besluiten. Het bewonerscollectief heeft actief gelobbyd bij de politieke partijen. Met hun brief stellen B en W hun standpunt daar tegenover.

Bron 3: www.haarlemsdagblad.nl/regionaal/haarlemmermeer/article27208032.ece/Haarlemmermeer-549-umts-masten-op-gebouwen .

Haarlemmermeer: 549 umts-masten op gebouwen


Door Bart Boele - 23-10-2014, 23:12 (Update 24-10-2014, 10:25)
HOOFDDORP - In Haarlemmermeer staan 569 umts-zendmasten. Niettemin zal de gemeente bij een aanvraag voor de 21ste mast zijn best doen om die niet in een woonwijk te laten plaatsen.

Dat stelden de wethouders Adam Elzakalai en Tom Horn donderdagavond in debat met de gemeenteraad.

Er waren tientallen mensen present om de bewonerscollectieven zendmastprotest uit Hoofddorp en Nieuw-Vennep te ondersteunen bij hun inspraak en het debat te volgen.

Zij willen dat de gemeente alles doet om losstaande masten uit woonwijken te weren.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie