EZ verlengt UMTS-vergunningen met vier jaar

dinsdag, 14 oktober 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telecompaper.com/nieuws/ez-verlengt-umts-vergunningen-met-vier-jaar--1042674 .
13 okt. 2014


Het ministerie van Economische Zaken verlengt de huidige UMTS-vergunningen met vier jaar, tot en met 31 december 2020. De huidige gebruikers van het spectrum in de 2,1 GHz-band zijn KPN, T-Mobile en Vodafone, die er 3G mobiele telefonie en mobiel internet mee bieden. De netwerken zijn landelijk dekkend en het belang ervan is groot.

De verlenging komt niet onverwacht. In juli dit jaar heeft EZ al de regels gewijzigd, met als doel om de licenties te kúnnen verlengen, met een beroep op het algemeen belang. De extra tijd wordt gebruikt om na te denken over de nieuwe veiling en de voorwaarden om het spectrum opnieuw uit te geven.

De huidige vergunningen lopen in januari 2017 af en om de markt voldoende tijd te geven, hadden ze eigenlijk al dit kwartaal geveild moeten worden, twee jaar voor de afloop. Ter voorbereiding op dit besluit heeft EZ een publieke consultatie geopend, waarin de markt wordt gevraagd om een reactie op de uitgangspunten.

Zie ook:
www.gsmhelpdesk.nl/nieuws/10104/umts-licenties-worden-met-vier-jaar-verlengd .
14 okt. 2014

UMTS LICENTIES WORDEN MET VIER JAAR VERLENGD


Het Ministerie van Economische Zaken gaat de UMTS licenties van KPN, Vodafone en T-Mobile met vier jaar verlengen tot en met 31 december 2020. Oorspronkelijk zouden de licenties al in januari 2017 aflopen.

De zogenaamde 3G licenties van KPN, Vodafone en T-Mobile worden met vier jaar verlengd tot 31 december 2020. Oorspronkelijk zouden de licenties in januari 2017 aflopen en had voor die tijd een veiling moeten plaatsvinden. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft een dergelijke veiling echter niet tijdig van de grond weten te krijgen.

Eerder dit jaar heeft het Ministerie van EZ de regelgeving rondom de verlenging van frequentielicenties al aangepast. Met de wijziging van de regels is het mogelijk geworden op basis van het algemene belang frequentie licenties te verlengen zonder dat daar een veiling voor nodig is.

Aangezien vandaag de dag een groot deel van het mobiele verkeer loopt via 3G netwerken, moet een veiling en de daaropvolgende overdracht van 3G licenties naar eventuele andere- of nieuwe partijen goed voorbereid worden. De tijd tot aan januari 2017 was hier te kort voor. Aangezien KPN, Vodafone en T-Mobile alledrie een landelijk dekkend 3G netwerk hebben, was het risico op problemen te groot, zo heeft het Ministerie van EZ geoordeeld.

De drie providers moeten voor de verlenging van de licenties wel een vergoeding betalen aan het Ministerie van EZ. Ondertussen gaat het Ministerie van EZ samen met marktpartijen kijken hoe de veiling van de UTMS frequenties er op termijn uit moet gaan zien. Rond 2018 zal deze veiling gaan plaatsvinden, zo is de verwachting.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie