Vodafone: 4g-netwerk is nu 'landelijk dekkend'

dinsdag, 30 september 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: tweakers.net/nieuws/98752/vodafone-4g-netwerk-is-nu-landelijk-dekkend.html .
30 sept. 2014


Vodafone zegt dat zijn 4g-netwerk 'landelijk dekkend' is: in 95 procent van Nederland is nu een 4g-signaal van de provider te ontvangen. KPN's 4g-netwerk was in het voorjaar al 'landelijk dekkend', T-Mobile zegt dat punt volgend jaar te bereiken.

Met de mededeling is Vodafone dus de tweede provider die landelijke dekking claimt: KPN deed dat al in april, T-Mobile zal volgend jaar pas volgen. Tele2 is al een jaar bezig met de opbouw van zijn 4g-netwerk, maar of die snel landelijk dekkend zal zijn, is nog onbekend.

Vodafone heeft die dekking vooral bereikt door het ombouwen van antennes voor het 4g-signaal op 800MHz, een frequentieband die het dekken van grotere, dunbevolkte gebieden mogelijk maakt. In steden gebruikt de provider vaak ook de 1800MHz-band, waarmee hogere snelheden mogelijk zijn.

Hoewel Vodafone zelf het netwerk nu 'landelijk dekkend' noemt, hanteert het een definitie waarbij 95 procent van Nederland is bedekt. De dekking loopt daarbij in veel gebieden achter bij de 3g- en 2g-dekking van Vodafone. Op de eigen dekkingskaart van de provider is te zien hoe in alle provincies nog gebieden, vooral dunbevolkte plattelandsgebieden en natuurgebied, nog niet is gedekt. Ook langs de grens vallen er gaten. Bij KPN zijn er ook nog gaten te zien in de dekkingskaart voor 4g.

Langs de grens zijn er dus gaten in de dekking. Laat dat vooral zo blijven.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie