Steunzender in kerktorens voor beter bereikbaar 112

donderdag, 11 september 2014 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.ed.nl/algemeen/binnenland/steunzender-in-kerktorens-voor-beter-bereikbaar-112-1.4526630 .
11 sept. 2014

Artikel in het Eindhovens Dagblad en op de website van die krant.


DEN HAAG - Telecomproviders en gemeenten gaan samenwerken om de mobiele bereikbaarheid van 112 te verbeteren. Zo komen er mogelijk steunzenders in kerktorens in de gebieden waar het alarmnummer nu niet te bereiken is.

(Bekijk ook...
KPN en Vodafone: Hiaten in mobiel bereik lastig op te lossen
Providers KPN en Vodafone geloven niet in 100% bereik
1000 meldingen over slecht bereik mobieltjes)

''Een simpele oplossing voor een groot probleem'', stelt Marga Bult, die woensdag aan het woord kwam tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Samen met andere gedupeerden deed de zangeres uit Twente haar beklag over de slechte bereikbaarheid van het alarmnummer. Bult verzamelde honderden klachten uit het hele land.

Telecomproviders KPN en Vodafone beloofden woensdag 'alles te doen' om de mobiele bereikbaarheid in de grensstreek en op het platteland te verbeteren. ''Maar daarvoor moeten ook de regels worden versoepeld'', vindt Harry Odenhoven, Vodafone-directeur. ''Veel kerkbesturen willen niet met ons onderhandelen. En het duurt meestal meer dan een jaar om een vergunning voor de bouw van een zendmast te krijgen.''

​Burgers liggen dwars
Engelina van Steenbrugge, die een rapport schreef over de problemen met 112 in de Bommelerwaard, erkent dat burgers soms dwarsliggen bij de bouw van een zendmast. ''Veel mensen vinden zendmasten lelijk. Maar het belang van veiligheid zou boven welstand moeten worden gesteld.''

Vorige week stelden telecomdeskundigen in deze krant dat enkele 1000en nieuwe zendmasten nodig zijn om mobiele dekking in heel Nederland te garanderen. Dat kan 100en miljoenen euro's kosten.

Over dit onderwerp hadden verschillende elektrogevoelige personen al brieven (e-mails) naar leden van de Tweede Kamer gestuurd. Reacties opgenomen in de digitale versie van het ED:

Leendert Vriens
In heel Nederland 112 bereik betekent dat heel Nederland onleefbaar wordt voor zeer ernstig elektrogevoelige (elektrohypersensitieve) personen. Drie zelfdodingen in maart dit jaar van mensen die de stralingsbelasting als marteling ervoeren, enkele euthanasieaanvragen en velen die niet meer weten waar ze naartoe moeten zijn kennelijk nog niet genoeg. De laatste leefruimte dient te verdwijnen. Het mobiele gemak gaat voor alles.

Helene Vercammen
In de papieren versie van dit artikel in het ED staat dat mensen geen zendmast in hun omgeving willen omdat ze dat lelijk vinden. Wat een onzin. Veel mensen willen geen zendmast in de buurt omdat dit een gevaar voor de gezondheid vormt. De elektromagnetische straling van zendmasten kan o.a. tot kanker en hartproblemen leiden. Wel handig dat als je dan een hartaanval krijgt je in ieder geval 112 kunt bellen, als je daar de kracht tenminste dan nog voor hebt....

Rianne Bruggeman
Vaste lijn Marga Bult vindt het ''niet meer van deze tijd'' om van mensen te verlangen dat ze een vaste lijn aanhouden. Iedereen heeft recht op volledige mobiele dekking. Het opzeggen van de vaste lijn is echter ook een individuele beslissing die iemand neemt en die tot gevolg kan hebben dat je kwetsbaar wordt bij problemen met de mobiele telefonie, binnen en buiten de grensstreek. Dat de gevolgen van zo'n beslissing op het collectief afgewenteld moeten kunnen worden met vele extra masten en hoge extra kosten vind ik ook weer niet zo vanzelfsprekend als in het artikel wordt gesteld.

frederick smiths
Halsstarrige kerkbestuurders zullen pas gaan meewerken wanneer ze zelf of hun familie in de problemen komen wanneer ze 112 niet kunnen bereiken en met alle gevolgen van dien maar dan kon het voor diegene wel eens te laat zijn.Suk6 met de onderhandelingen van deze toch wel goede oplossing!

qpo
Nu hebben we deze actie. Providers hebben de meeste moeite de zendmasten te plaatsen. Men wil wel bereikbaar zijn, maar willen geen mast in hun omgeving. De bekende argumenten, angst voor straling, horizonvervuiling worden vaak aangevoerd.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie